Navajamo pet razlogov, zaradi katerih je les tako priljubljen in v trendu.

Prvi razlog: čudoviti videz sten

Ne, ne mislimo na starinski opaž, kakršen je bil moderen v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Sodobne lesene stenske obloge služijo večinoma kot poudarek na izpostavljenih stenah ter ustvarjajo udobno ozračje, kakršnega v sodobnih hišah pogosto pogrešamo. V slednjih večinoma prevladujejo hladne površine iz betona ali ploščic, katerih strogi videz ublažijo posamezne v les preoblečene stene.

Drugi razlog: za vsak proračun

Lesene talne obloge, ki prekrivajo vsa stanovanjska tla, nedvomno pomenijo precejšen poseg v proračun. Vendar lahko ta luksuzni material vseeno vključimo v omejene izdatke za opremljanje. Ena od možnosti je polaganje recikliranega lesa namesto novega parketa, druga pa rustikalno leseno pohištvo. Izberite posamezne kose, denimo jedilno mizo, klubsko mizico, veliko ogledalo z lesenim okvirjem ali masivni okvir za posteljo. Vendar pazite, da z lesenimi poudarki ne pretiravate – če je iz masivnega lesa jedilna miza, naj bodo stoli tapecirani z blagom.

Tretji razlog: širok izbor tekstur

Les je na voljo v vseh zaključnih obdelavah, bodisi prozorno lakiran ali z naravno teksturo, ki je v zadnjem času zelo zaželena. Elementi iz neobdelanega masivnega lesa vnašajo v interjer nadvse organski videz, medtem ko so lakirani ali pobarvani klasični in vedno priljubljeni. Še posebno so v trendu leseni poudarki, ki ustvarjajo videz moderne kmečke hiše, na primer reciklirani tramovi in police nad kaminom ter stenski opaž iz vodoravno položenih desk v kombinaciji s črnimi visečimi svetili in gospodinjskimi aparati iz nerjavnega jekla.

Četrti razlog: preprosto dekoriranje

Če za svoj dom izberete lesene dekorativne poudarke, praktično ne morete zgrešiti, ko jih združujete s stanovanjsko opremo, pravijo strokovnjaki. Leseno dekoracijo, kot so okvirji za slike in ogledala, vinska stojala, podstavki ali servirni pladnji, zlahka vključite v vsak interjer. Tudi majhni okrasni predmeti imajo velik estetski učinek.

Peti razlog: zdravo bivalno okolje

Če vašo družino mučijo astma in alergije, so lesena tla neprimerno boljša od drugih talnih oblog iz tekstila, v katerih se zadržujejo alergeni: prah, živalska dlaka, pršice … Leseni parket lahko pobrišemo in odstranimo vso umazanijo, medtem ko je čiščenje tekstilnih talnih oblog zamudno in mukotrpno. Nekatere vrste lesa, kot denimo cedra, oddajajo prijeten vonj, ki ima svojevrsten terapevtski učinek, poleg tega pa cedrov les odganja tudi žuželke in molje.

Vir: www.realtor.com