Predstavljamo vam trende dekoracije, ki naj bi se v letu 2018 zavihteli na vrh, in vroče barvne odtenke, ki bodo vladali v interjerju. Strokovnjaki nam svetujejo, kako naj jih vključimo v svoje domovanje.

Geometrijski vzorci

Mnogo je načinov, kako lahko geometrijske vzorce vključimo v dekoracijo stanovanja. Uporabimo jih lahko vsepovsod – od zidnih oblog nad kuhinjskim pultom in tapet do umetniških del na stenah. Osredotočite se le na eno steno, ki jo poudarite z vzorcem, ali pa si dajte duška in z njim okrasite celo jedilnico ali kopalnico. Če se bojite, da bi bil geometrijski vzorec prevladujoč, izberite le okrasne blazine ali odeje s takim potiskom.

Tipografija

Okrasne blazine in slike s črkami, besedami ali sporočili so modne že nekaj časa, trend tipografije v dekoraciji doma pa se še krepi. Izvedenci za notranjo opremo mu napovedujejo dodatni razmah, še posebno glede na način našega komuniciranja na spletnih družabnih medijih. Tipografija pa bo vendarle ostala bolj dodatek k zgodbi prostora na manjših dekorativnih predmetih in ne prevladujoč element.

Dodatki iz lesa

Zaradi vse bolj navzoče tehnologije v domu bolj kot kdaj koli prej hrepenimo po naravnih elementih, kot so dodatki iz lesa. Čudoviti dodatki za dom so lesene svetilke in lončki za okrasne rastline, ročno izrezljane lesene skodele pa so naraven in preprost, vendar močan dekorativni element. V sodobni in prečiščeni kuhinji za dodatek topline denimo poskrbijo barski stolčki iz surovega lesa in leseni kuhinjski pripomočki. Les naj bi v prihodnje videli tudi na nepričakovanih mestih, denimo na stropu in poudarjenih stenah.

Resice

Resice bodo v prihodnjem letu vroč domači trend, napovedujejo Pantonejevi strokovnjaki. Že zdaj jih vidimo na okrasnih blazinah in odejah, v prihodnje pa naj bi se pojavile še na manjših kosih pohištva, kot so počivalniki za noge in otomane, ter na zavesah in svetlobnih telesih. Paziti pa je treba, da z resami ne pretiravamo, saj lahko prostor dekorativno preobremenijo.

Kovine

Še en trend, ki bo prevladoval v prihodnjem letu, so kovine, ki bodo v prostoru prevzele pomembnejšo vlogo s pohištvom, kot so klubske mizice in jedilne mize. Modna bo denimo kombinacija tradicionalne oblazinjene zofe s kovinsko stransko mizico. Ročno poslikani kovinski elementi na tkaninah in zidnih slikah bodo interjerju dodali umetniški nadih. Kovinske tkanine niso več modno tveganje. Večina prostorov potrebuje nekaj svetlikajočega in okrasne blazine z zlatimi nitmi so primeren način, da to dosežemo. Sijaj pa opazimo tudi na kovinskih in bisernih dodatkih, kot so blazine, svetilke in mizice.

Mavrični sijaj

Gre morda za najbolj futuristični videz med trendi za prihodnje leto, ki pa je nekoliko podcenjen in tudi precej drag. Če si to lahko privoščite, uporabite v kopalnici ali le na steni nad umivalnikom ploščice v mavričnem siju, ali pa izberite manjše sijajne dekorativne predmete, na primer mizice, ure ali okrasne blazine. Strokovnjaki pravijo, da se temu trendu v prihodnje ne bomo mogli izogniti.

Močne barve

Seveda si Pantone ni mogel kaj, da ne bi napovedal tudi barvne odtenke, ki bodo naslednje leto kraljevali v interjerju. Zdi se, da so močne barve naravni odsev našega intenzivnega sodobnega življenja. Ena izmed modnih barvnih skupin je posvečena tehnologiji, barve pa vključujejo svetlo modro, zeleno, fuksijo in vijolično, ki se lepo skladajo z mavričnimi toni turkizne, močno rožnate in bele ter nianso praženih mandljev.

Vir: www.realtor.com