Osredotočil se je na lesene interjerje in oblikovanje prostorov kot izraz arhitekture v malem. Na njem so izbrani tuji arhitekti predstavili projekte lesenih interjerjev, s katerimi želijo ustvariti boljši svet z manj odpadki, nižjo onesnaženostjo in večjo porabo lokalnih surovin.

Nujna spodbuda za razvoj pohištvenih znamk

Forum je mogoče primerjati z razstavo Stance (Sobe) na letošnjem milanskem Trienalu, kjer bilo izpostavljeno, da je interjer že od nekdaj osnovni prostor raziskovanja za vsakega arhitekta, oblikovanje interjerjev pa naj bi bilo tudi ključno za uspeh italijanskega oblikovanja kot gospodarske panoge. »Interjer je rezultat opazovanja, kako arhitektura neposredno vpliva na življenje ljudi. V Sloveniji, deželi lesa, ki je v zadnjih dveh desetletjih doživela popoln propad pohištvene industrije, želimo in hkrati nujno potrebujemo spodbudo za razvoj pohištvenih znamk. To spodbudo smo tokrat poiskali pri tujih strokovnjakih za lesene presežke v arhitekturi,« je dejala Eva Prelovšek Niemela, ki je vodila dogodek.

Italijanski arhitekt Marcello Bondavalli, ki je skupaj z Nicolo Brenno in Carlom Albertom Tagliabuejem leta 2009 v Milanu ustanovil Studio wok,je predstavil funkcionalno zasnovo prostora, ki ga odlikuje fleksibilnost v času in uporabi. Vsi partnerji so vključeni v akademsko raziskovalno dejavnost na Politehniki v Milanu in predavajo ter vodijo arhitekturne delavnice na različnih italijanskih fakultetah. Prejeli so nagrado europan 11 in leta 2012 nagrado za mlade italijanske arhitekte na bienalu v Benetkah. Inovativno leseno zasnovo bara v prestižnem predelu Münchna, projekt Gamsei, gamsevo jajce, je predstavil arhitekt Fabian A. Wagner iz leta 2012 ustanovljenega Biroja Wagner iz Nemčije. Pred tem si je nabiral izkušnje v Rotterdamu in Hongkongu ter za svoje delo prejel številne odmevne nagrade, med drugim tudi nominacijo Nemškega arhitekturnega muzeja za DAM Preis 2017 in nagrado za mlade arhitekte BDA architekturpreis Max40.

Priznani arhitekti pogosto uporabljajo les

Portugalski arhitekt Jose Martines Silva iz Atelier Central Arquitectos je predstavil projekt dermatološke klinike v Lizboni, narejen po feng šuju, ki ga je pripravil za svojo sestro in naravni resort, ki ga delajo v bližini Lizbone. V biroju je zaposlenih 12 arhitektov in oblikovalcev, ki poleg stavb in interjerjev načrtujejo tudi celostne podobe blagovnih znamk. Od leta 1990 redno sodelujejo z največjimi avtomobilskimi znamkami pri oblikovanju njihovih predstavitev. Nizozemski oblikovalec in arhitekt Paul van den Bergh iz arhitekturnega biroja Jvantspijker je poudaril, da pri svojem delu pogosto uporabljajo les, saj jim omogoča ustvarjanje topline znotraj urbanih prostorov. V sodelovanju z drugimi biroji so prejeli številne nagrade na natečajih in pridobili zanimive mednarodne projekte, med drugim oblikovanje kampusa NHTV Breda ter urbanistično oblikovanje kampusa v Rigi v Latviji in soseske Vogabyggð v Reykjaviku na Islandiji.

Sampsa Palva, oblikovalec in direktor mladega finskega biroja Studio Puisto Architects s Finske je dejal, da so lesene konstrukcije njegova strast in da se v prostem času pogosto odpravi v svojo počitniško hišico, kjer z lastnimi rokami obdeluje les. Sam prisega na trajnostni in celostni pristop, ki se po njegovem mnenju obrestuje; tako je pri večini njihovih projektov moč najti domiselno oblikovane zelene javne površine. Med drugim je predstavil arktični hotel na drevesih, ki naj bi luč sveta ugledal do konca leta. Nekaj zanimivih projektov je predstavil španski arhitekt Marc Alventosa Zaidin, soustanovitelj arhitekturnega biroja Alventosa Morell Arquitectes. Njihov biro je specializiran za gradnjo energijsko učinkovitih objektov, ki so za kar 70 odstotkov bolj energijsko učinkoviti, kot je to običajno, kar zmanjša stroške obratovanja in izboljša udobje. Večinoma so zgrajeni iz lesa.

Oblikovanje prostorov iz recikliranih elementov

Predstavila sta se tudi francoska arhitekta Jean-Jacques Hubert in Antoine Santiard iz kreativnega biroja h2o architects iz Pariza. Njihovo delo zaznamuje nekaj prodornih in inovativnih realizacij, ki so v medijih obkrožile svet. Leta 2014 so prejeli nagrado Europe 40 under 40, leta 2008 francosko nagrado najap, bili so v ožjem izboru za nagrado first building award 2012. Zaradi ljubezni do rokodelstva, še posebno oblikovanja arhitekture v lesu, arhitekt Joshua Florquin svoje projekte notranje opreme že od vsega začetka oblikuje iz lesa. Arhitekturni biro Joshua Florquin Architects deluje med Parizom in belgijskim Gentom. Predstavil je projekta medicinskega centra in frizerskega salona v Parizu; slednji je še posebej izstopal po domiselnih rešitvah ureditve prostora.

Veliko zanimanja je požela predstavitev danskega arhitekta Hansa Keidinga, oblikovalca v podjetju Genbyg, ki je največje specializirano podjetje za prodajo recikliranih gradbenih materialov na Danskem. Rabljena vrata, okna in drugi materiali lahko zaživijo v novih stavbah, če jih previdno odstranijo, pretovorijo in uskladiščijo ter včasih tudi preoblikujejo. V zadnjem času so opazili večje zanimanje za celostno oblikovanje prostorov iz recikliranih elementov, zato so odprli oblikovalski biro Genbyg Design. Letos bodo odprli tudi svoj obrat za razrez lesa. Pohištveno industrijo želijo popeljati v novo dobo, ki bo temeljila na trajnostnih načelih recikliranja.

Slovenska pobuda za večjo porabo lesa

Po predstavitvah priznanih tujih arhitektov je sledila otvoritev razstave Leseni interjerji. Dogodek sta pripravila Javna agencija SPIRIT Slovenija in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – direktorat za lesarstvo v sodelovanju z Zavodom Big, Kreativnim centrom za les, Univerzo na Primorskem in Društvom inženirjev in tehnikov lesarstva Ljubljana. Skupni cilj vseh partnerjev Gospodarsko arhitekturnih forumov je vzpostaviti čim več neposrednih kontaktov med slovenskimi podjetji in tujimi arhitekti ter projektanti, ki bodo krepili prodor slovenskih podjetij na zahtevne tuje trge.

V letu 2016 je SPIRIT Slovenija skupaj z direktoratom za lesarstvo začel usmerjeno in sistematično iniciativo za večjo porabo lesa in ustvarjanje trga za lesne proizvode in storitve v Sloveniji in tujini z namenom združevanja in povezovanja promocijskih aktivnosti na nacionalni, regionalni in lokalni ravni ter v mednarodnem prostoru. V okviru iniciative za les 2016 bo krepil pomen in vključevanje industrijskega in trajnostno naravnanega oblikovanja pri razvoju novih izdelkov za doseganje višje dodane vrednosti v sektorju predelave lesa. Obenem pa tudi spodbujal vključevanje kreativnih industrij v inovacijske in trženjske procese lesnopredelovalnih podjetij. V ta namen je bilo že organiziranih nekaj dogodkov, naslednji Gospodarsko arhitekturni forum na temo mala lesena turistična arhitektura pa bo v sredo, 16. novembra, prav tako v Mestu oblikovanja.