Oglejmo si nasvete, ki jih velja upoštevati, ko v svojem domu uvajamo pravilo združevanja v skupine po tri.

Definicija pravila treh

Lepota števila tri je v naravni privlačnosti za človeško oko. Trije predmeti skupaj nas bolj pritegnejo kot dva ali samo eden. Poleg tega par predmetov deluje bolj formalno, saj ju moramo postaviti simetrično, medtem ko lahko tri razpostavimo svobodneje. To pomeni, da razvrstitev po tri deluje bolj lahkotno, ne tako natrpano.

Mislite vertikalno

Pravilo treh še posebno dobro deluje pri razmestitvi vaz ali svečnikov, saj z različno višino slednjih dekoraciji dodamo vizualni interes. Toda ne omejite se na skupine treh enakih oziroma enako visokih predmetov. Vaza naj bo denimo široka in svečnik visok, poleg pa postavimo okrasno rastlino v lončku, ki uravnoteži aranžma. Iščete druge predmete za podoben trio? Pomislite na ogledala na steni, umetniške knjige na klubski mizi ali skupino notranjih rastlin.

Večplastna zofa

Naredite enobarvno zofo privlačnejšo s tremi blazinami, ki pritegnejo pozornost z barvo in vzorcem. Tudi za tkanine velja pravilo treh, vendar ne presezite te magične številke. Več kot tri teksture v prostoru namreč delujejo neurejeno, medtem ko dve ali samo ena prostor navidezno naredijo enoplasten.

Trije okvirji slik

Umetnine so še en pameten način, da v prostorih uveljavimo pravilo treh, vendar moramo paziti, da zaradi različnih okvirjev in žanrov niso videti kot zmešnjava. Povzdignite svojo galerijo slik tako, da izberete ujemajočo se obliko in velikost okvirjev, skupaj pa razstavite tiste, ki se ujemajo tudi po tematiki.

Skupina treh barv

Svet barv je praktično neskončen, a če upoštevamo pravilo treh, ne moremo zgrešiti. Tri barve v prostoru delujejo bolj zanimivo kot dve, toda upoštevajte, da jih ne bi smeli uporabiti enakovredno. To pomeni, da za večji del prostora izberemo primarno barvo, denimo belo, za manjši del sekundarno, na primer bež, za poudarek pa tretji barvni odtenek, denimo modro.

Manj je več

Pravilo treh na splošno ne deluje tako dobro pri pohištvu. Če bi hoteli v dnevno sobo postaviti tri zofe ali naslonjače, še posebno enake, bi jo preobremenili, videz pa bi bil dolgočasen. In še en nasvet: ne združujte predmetov v skupine po tri vsepovsod. Če ste na knjižni polici razstavili skupino treh okrasnih predmetov, na sosednjo polico postavite le enega ali dva. Previdno upoštevanje pravila treh namreč naredi veliko večji vtis!