V ZDA je v petek razočaralo poročilo, da je gospodarstvo marca ustvarilo zgolj 98.000 novih delovnih mest, kar je manj od pričakovanj in najmanj vse od lanskega maja. Prvotno razočaranje je omilil podatek, da je manjši porast predvsem posledica hladnejšega vremena v marcu, ki je zmanjšalo zaposlovanje v gradbeni industriji, pa tudi nadaljnja rast urne postavke delavcev, kar je pozitivno za prihodnjo potrošnjo. Stopnja brezposelnosti se je spustila na raven 4,5 odstotka, kar je najmanj v zadnjih desetih letih, kar kaže, da gospodarstvo ZDA ostaja v dobri kondiciji. Objava s trga dela tako po vsej verjetnosti tudi ne bo vplivala na načrtovano zaostrovanje denarne politike FED, kar so poleg načrtovanih dvigov obrestnih mer v letošnjem letu nakazali tudi v prejšnjem tednu objavljeni zapiski zasedanja ameriških centralnih bankirjev.

Na tedenski ravni so se na ameriških tleh dobro odrezale delnice energetskih družb. Te so po objavi povečanega povpraševanja v rafinerijah, novicah o večjih možnostih članic Opeca za podaljšanje dogovorjenih kvot črpanja surove nafte in vojaškem napadu v Siriji zaradi porasta cen nafte pridobile vrednost. Nekoliko manj je bila ugodna objava podatkov v avtomobilski industriji, ki nakazujejo, da Američani postajajo previdnejši pri nakupih jeklenih konjičkov. Na ravni podjetij pa kljub temu velja izpostaviti proizvajalca električnih avtomobilov Tesla. Po novici, da bo družba v prvem letošnjem četrtletju prodala več kot 25.000 vozil, kar je 70 odstotkov več kot v istem obdobju lani in hkrati več od pričakovanj, so delnice družbe po objavi močno poskočile, na tedenski ravni pa pridobile skoraj 10 odstotkov. Tesla se sicer pripravlja na začetek prodaje cenejšega, za masovni trg bolj privlačnega modela 3, ki naj bi ga lansiral proti koncu leta in za katerega so pri družbi že lansko leto prejeli visokih 373.000 naročil.

Na stari celini je bilo prejšnji teden v ospredju zasedanje ECB, ki je v skladu s pričakovanji ohranila denarno politiko nespremenjeno. Rast cen življenjskih potrebščin se je v Evropi v zadnjih mesecih sicer okrepila, gospodarski obeti za evrsko območje ostajajo optimistični. Kljub porastu stopnje inflacije pa ta po mnenju predsednika Draghija še ni na ravni, ki bi lahko bila vzdržna brez dodatne podpore ECB. Obrestne mere bodo tako po vsej verjetnosti ostale nizke tudi po zaključku programa odkupovanja obveznic, ki se izteče konec leta. Po izjemno dobrih objavah anketnega indeksa prihodnje proizvodne in storitvene aktivnosti za februar, kar je bila najvišja vrednost v zadnjih 6 letih, je indeks marca še dodatno porasel. Iz samega poročila je možno razbrati, da je število novih naročil zraslo na najvišje nivoje vse od aprila 2011. To je ob večji zasedenosti zmogljivosti vodilo v novo zaposlovanje, ki je bilo celo najhitrejše v skoraj 10 letih. Ob boljšem počutju evropskih potrošnikov podjetja nanje tudi čedalje lažje prevalijo višje vhodne stroške. Politična tveganja v Evropi je nekoliko pomirila tudi zadnja javnomnenjska raziskava, ki Le Penovi po zadnjem soočenju za predsedniške volitve v Franciji ni naklonjena. Novica je vsaj začasno umirila razmere tudi na borznem parketu in znižala zahtevane donosnosti francoskih državnih obveznic.

Prejšnji teden se je končala še ena zgodba v trendu konsolidacije farmacevtskih generikov. Vodstvo nemškega podjetja Stada Arzneimittel je sprejelo ponudbo zasebnih skladov Bain in Cinven za prevzem podjetja. Posel, ki bo kupcu omogočil dostop do nemškega in ruskega trga, je vlagatelje v preteklem tednu nagradil z 12-odstotno donosnostjo, v zadnjih 4 mesecih pa je tečaj delnice porasel za skoraj 50 odstotkov. Japonsko gospodarstvo je marca doseglo mešane rezultate. Medtem ko se je indeks nabavnih menedžerjev (PMI) že šesti mesec zapored povečal, je rahlo razočaral podatek o prihodnji proizvodni aktivnosti. Ta je bil marca najnižji v zadnjih 4 mesecih, in sicer predvsem na račun upočasnitve proizvodnje in novih naročil, kar nakazuje na upočasnitev gospodarstva v tem segmentu.