Tudi Damir Bagarič, eden izmed obupanih krajanov Ročevnice nad Tržičem, ki je, kot nekaj drugih, leta 1989 nič hudega sluteč kupil ne ravno poceni zemljišče, mora danes dokazovati, da so krajani takrat zemljišča pošteno kupili in občini plačali celo stroške vpisa v zemljiško knjigo. Ker pa občina te zaveze iz pogodbe ni izpolnila, krajani prejemajo izvršbe, tožbe, zahtevke in se celo soočajo z vprašanji, zakaj niso sami poskrbeli za vpis.

»Krajani so večinoma starejši, mnogi se komaj preživljajo s pokojninami. Pa vendar smo za kazni in druge postopke plačali skupaj že več kot 30.000 evrov. Vse to zato, ker se leta in leta ni nič zgodilo, čeprav je izvirni greh jasen: občina se ni držala pogodbe. Naj se komu res kaj zgodi, preden boste to spoznali?« je Bagarič odgovoril županu Borutu Sajovicu, ki je nekajkrat poskušal odgovornost prevaliti na sporen denacionalizacijski postopek.

Ta je bil za nekdanje lastnike tako uspešen tudi zato, ker je upravna enota Tržič denacionalizacijskim upravičencem pravzaprav vračala funkcionalna zemljišča (skupno 800 kvadratnih metrov), kar je sporno. A se je županovo sprenevedanje kljub temu končalo šele, ko je večina svetnikov na izredni seji, ki jo je zahtevala lista Zagon, jasno poudarila, da ljudje za napake države in občine ne smejo sami dobesedno – plačevati.

Denacionalizacija nična?

Po pojasnilih odvetnice Mateje Rogelj Likozar, ki zastopa lastnike zemljišč, ki domnevno niso več njihova, ugotovitve upravne enote Laško kažejo na to, da bosta denacionalizacijska postopka izpred 17 let postala nična. »To je mogoče utemeljeno sklepati na podlagi že ugotovljenih dejstev, s katerimi so bili ljudje že seznanjeni. Zemljišča naj bi se vrnila lastnikom, ki so jih posedovali pred denacionalizacijo. Seveda pa problemov s tem ni konec, saj hkrati potekajo tudi sodni postopki na podlagi do zdaj zakonitih denacionalizacijskih postopkov,« pravi Rogelj Likozarjeva.

Tržiški svetniki so po, na trenutke kar prevročih razpravah, odločili, da bo občina krajanom priskočila na pomoč tudi pri stroških, ki so jih imeli že do zdaj in so mnoge močno udarili po žepu. Hkrati so za minulo delo izrazili upravni enoti Tržič nezaupnico in zahtevali, da zadevo ponovno (po sklepu upravnega sodišča) rešuje upravna enota v Laškem, ki bo verjetno zmogla popraviti krivico, ki jo je povzročila država.

Ker pa denacionalizacijski upravičenci verjetno ne bodo sprejeli zase neugodne odločitve, bo pot krajanov Ročevnice do svoje posesti zagotovo še dolga in ne kaže računati, da bi oblastniki, ki so pred 19 leti naredili napako, kar naenkrat zmogli dovolj samokritičnosti in odgovornosti, da bi njihovo agonijo končali takoj.

Res je tudi, da je župan Borut Sajovic težavo le podedoval, a mu ne more biti v ponos, da so ga k učinkoviti pomoči prisilili šele svetniki z izredno sejo. Kljub temu je poudaril, da je skupaj z občinsko upravo naredil veliko za rešitev problema, občinski svet pa je zdaj dodal konkretno in oprijemljivo pomoč, ki bo olajšala in krajanom končno pomagala odpraviti težave, ki jih že leta doživljajo zaradi napak občine in države.

Podpis k slikiNa sejo sveta so prišli tudi prizadeti občani z odvetnico. Foto Miran Šubic