»To se res ne bi smelo dogajati,« se je obrambna ministrica Andreja Katič posula s pepelom zaradi dogajanja z našitki nekaterih enot naše vojske. Da je nošenje oznak pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva neskladno z 21 let starim pravilnikom o nošenju oznak, smo v Dnevniku poročali v soboto, po objavi pa nas je poklicalo več pripadnikov SV, ki so nam zaupali, da je inšpekcijski nadzor neskladje pri nošenju prevelikih našitkov pokazal tudi med pripadniki 72. in 1. brigade SV.

Spremenili bodo pravilnik

Na naše vprašanje, koliko pripadnikov SV in iz katerih enot vse je trenutno brez oznak enote, ministrica ni znala odgovoriti. Poleg priznanja, da bi pravilnik na ministrstvu v tem času res že lahko pripravili, je pojasnila le, da stroškov z izdelavo novih našitkov obrambni sistem ne bo utrpel. »Namesto s pravilnikom neskladnih našitkov bomo spremenili pravilnik,« je povedala. Kdaj jim bo to uspelo, ni vedela. »Upam le, da bomo glede tega uspešni pri medresorskih usklajevanjih,« je dejala Katičeva.

Odstopanje velikosti našitkov od pravilnika je inšpekcijski nadzor zaznal že septembra lani, ko je ministrstvo od generalštaba prejelo poziv, naj spremenijo pravilnik. Zaradi ravnanja inšpektorata ministrstvo trenutno obravnava dve pritožbi – na odločbo inšpektorja, naj vojaki odstranijo oznake enot, sta se pritožila 15. polk vojaškega letalstva in 10. polk prve brigade. Ker pa pritožba ne zadrži izvršitve, vojaki do nadaljnjega ostajajo brez našitkov. Ali pripadniki SV s tem, ko nosijo glede na pravilnik prevelike našitke, ogrožajo nacionalno varnost? Katičeva je včeraj glede tega povedala, da »zagotovo ne«. A zakaj potem naši vojaki ostajajo brez našitkov?

Neprepričljivo tudi o razvoju SV

Ministrica je podobno neprepričljivo napovedala tudi dolgoročni razvoj SV, ki naj bi se leta 2022 oziroma leta 2025 okrepila s srednjima bataljonskima bojnima skupinama. Odgovora na vprašanje, od kod bo obrambni sistem dobil 1,2 milijarde evrov, kolikor bi vzpostavitev takšnih dveh enot po besedah generalmajorja Andreja Ostermana lahko stala, novinarji nismo dobili, saj naj bi bilo to še stvar temeljitih analiz. Kot ključni uspeh ekipe, ki do konca meseca namerava vladi oddati dolgo pričakovano prenovo obrambnega zakona in njemu podrejenega zakona o službi v SV, je Katičeva včeraj omenila ustavitev trenda padanja obrambnih izdatkov. Poudarila je še, da v SV nameravajo še letos zaposliti 650 novih pripadnikov (do danes jim jih je uspelo zgolj 45), prav tako sta Katičeva in Osterman včeraj veliko govorila o »nujnem dvigu plač pripadnikom«, ki naj bi po besedah Ostermana znatno konsolidiral sicer precej klavrno podobo naše vojske.