Zvesti Dnevnikovi bralci že veste, da je predlog, da bi tudi roboti, ki nadomeščajo delavce v tovarnah, plačevali davke in prispevke, v evropskem parlamentu klavrno propadel. Kar je slabo. V dokaz ponujamo eno samo izjavo: »Če mora delavec plačevati davke in socialne prispevke, bi bilo pravično, da enako stori tudi robot, ki ga je nadomestil.« Kaj mislite, kdo je to tako zelo pametno povedal? Luka Mesec? Ne. Slavoj Žižek? Nak. Angela Merkel? Na kraj pameti ji ne pade. Gre za besede ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa. Ne bi uganili, kajneda?

Obdavčitev robotov, ki lahko v nasprotju z bednim delavcem delajo 24 ur na dan, ne gredo na dopust, so redko bolniško odsotni, ne tarnajo nad prenizkimi plačami in se sindikalno ne povezujejo, kaj šele, da bi razmišljali o stavki, podpirajo mnogi tudi pri nas. Se pridružujemo!

Če davke in prispevke plačuje delavec, bi bilo torej pravično, da jih plačuje tudi robot. Največji del bi, kakopak, šel v obliki dohodnine v državne in občinske malhe. Zaenkrat se tega ne bi nabralo prav veliko, a ko bo robotov petkrat več kot delavcev in ko bo delavcev petkrat manj kot upokojencev, bo robotska dohodnina prišla še kako prav.

Robot bi moral plačati tudi zdravstveno zavarovanje. Ne nazadnje – še tako dobro naoljen stroj se kdaj pokvari. Vzemimo samo primer celjskega železnega kirurga. In kdo bo plačal dohtarja za stroje, ki se mnogokrat cenijo bolj kot dohtarji za ljudi? Ja, šlo bi iz obveznega robotskega servisnega zavarovanja. In ne bi bilo daljših čakalnih dob!

Robot bi moral plačati tudi pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Kajti – še tako dobro naoljen stroj ima končni rok uporabe. Vzemimo samo primer celjskega železnega kirurga. Postane star ali vsaj zastarel, začne škripati in trga ga v zglobih. Oddelal je svoje in lahko gre v zaslužen pokoj. No, pravzaprav v razgraditev ali v najboljšem primeru reciklažo. A tudi to je treba plačati in na mestu je torej pokojninsko zavarovanje.

Tudi na starševsko varstvo ne smemo pozabiti. Roboti imajo svoje naslednike in zanje je treba skrbeti. Jih primerno skupaj zašraufati, jim vgraditi programsko opremo, jih vpeljati v delovni proces. In to je treba plačati. Iz robotskega starševskega varstva, torej. Naj vas spet spomnimo na celjski primer?

Roboti se, kot rečeno, v nasprotju z bednimi delavci ne združujejo v sindikate in ne zahtevajo višjih plač in ne štrajkajo. A tudi to se utegne spremeniti. Zato je treba robotom pobrati nekaj sindikalne članarine. Nekdo se vendarle mora boriti za njihove pravice, skrbeti za to, da jih ne bi po naključju kje nadomestili, bognedaj, ljudje. Skrbeti, da se jih ves čas pazljivo maže in čisti in da vsako leto poskrbijo za redni letni remont. Nekdo mora to plačati! Od kod drugod kot iz robotske sindikalne članarine.

In ko smo ravno pri rednih letnih remontih. Tako kot si delavec zasluži dopust, si tudi robot zasluži nekaj dni počitka. Pravzaprav nekakšne robotske toplice. In tudi to je treba plačati. Regres! Regres je torej nujen tudi za robote. Zdaj smo zašli. Regres je izdatek delodajalca, in ne davščina robota. No, ampak tudi tega je treba plačati, in prav je, da ga dobijo roboti za svoje redne letne remonte.

No, pa se je nabralo. Zdaj, ko vse to skupaj seštejete in preračunate in dobro premislite – roboti kar naenkrat ne bodo več tako zelo poceni. Njihovo bedno robotsko življenje bi ob vseh novih davščinah in pravicah postalo malo manj bedno, a precej dražje. Robot, ki plačuje davke, je ne nazadnje davkoplačevalec. Davkoplačevalci pa imamo v državi, kjer plačujemo davke, svoje pravice. In pravice bo imel tudi robot. V končni fazi bi lahko prišlo do česa tako nedopustnega, kot je, kajpavem, volilna pravica. Zdaj pa še enkrat vse skupaj premislite in potuhtajte, na kaj vas to spominja? Na zgodovino delavskega gibanja, na boj za delavske pravice? In potem bomo kmalu imeli robotski komunizem in socializem in vse bo šlo k vragu in vojne bodo in države bodo razpadale.

Nič, dragi delodajalci, vi lepo še naprej zaposlujte delavce – ljudi. Ti bodo lepo plačevali davke, hodili na delo in se tresli od strahu pred izgubo dela, se nehali združevati v sindikate, prenehali hoditi na dopuste in tajili bolezni, da ne bo treba na bolniško. Ne pa ti roboti, ki bi zahtevali kdo ve kaj. K vragu z njimi!