Na svojem prvem gostovanju v letošnji ligi prvakov so Celjani septembra lani igrali prav proti današnjemu nasprotniku in pred le 1100 gledalci v dvorani Fraport Arena v Frankfurtu po dramatični končnici izgubili s 30:31. V slabem spominu so jim ostali romunska sodnika Sorin Laurentiu Dinu in Constantin Din ter Gal Marguč: Romuna sta v zadnjih štirih napadih slovenskih prvakov kar trikrat piskala pasivno igro, na začetku zadnje minute (pri 31:30) pa sta razveljavila Margučev zadetek s krila. No, kasnejši posnetek je pokazal, da je bila copata mladega Gala res slaba dva centimetra na šestmetrski črti.

V Zlatorog prihajajo »levi« (ime kralja živali imajo v imenu kluba – Löwen) kot drugi v skupini B, le s točko zaostanka za Vardarjem (17-18). Da bi gostje, ki so v minuli sezoni prvič v zgodovini postali prvaki Nemčije, ostali v igri za prvo mesto in neposredno napredovanje v četrtfinale, nujno potrebujejo zmago v Celju in v zadnjem krogu doma proti Picku. Pred zadnjo domačo tekmo v skupinskem delu trener Branko Tamše znova opozarja na posebnost v igri ekipe danskega trenerja Nikolaja Jacobsena. »Gre za trenutno edino ekipo v Evropi, ki vso tekmo v napadu uporablja sedem igralcev, saj vratarja vedno zamenja z dodatnim v polju. S takšnim načinom so pionirji na tem področju, a v Frankfurtu smo jih v drugem polčasu kaznovali. Če Nemci ne bi spremenili sistema igre in se vrnili h klasiki, bi se drugače razpletlo,« meni Branko Tamše, njegovi igralci pa so v Frankfurtu z meti čez celotno igrišče na prazna nemška vrata dosegli kar sedem zadetkov.

Rhein Neckar ima poleg dveh reprezentantov Nemčije (Patrick Groetzki, Hendrik Pekeler) kar 12 tujcev iz osmih držav, seznam zvezdnikov pa je obsežen vsaj za manjši telefonski imenik: Švedi Mikael Appelgren, Andreas Palicka in Kim Ekdahl du Rietz, Španca Baena Gonzalez in Gedeon Guardiola, Islandca Gudjon Valur Sigurdsson in Alexander Petersson, Švicar Andy Schmid, Makedonec Dejan Manaskov… Tamše se seveda zaveda kakovosti gostov: »V Celje prihajajo z željo po prvem mestu v skupini, zato ne bodo ničesar prepustil naključju. Sposobni so premagati vsako ekipo na svetu, a na prvi tekmi smo dokazali, da se lahko kosamo z njimi. Če bomo igrali tako dobro kot proti Kielcam, poleg tega pa skušali Nemcem vsiliti svoj slog igre, smo jim lahko znova konkurenčni.«

Miha Zarabec je bil z osmimi goli prvi strelec tekme v Frankfurtu, vendar tudi to ni bilo dovolj vsaj za točko. Osem zadetkov je tudi njegov rekord v letošnji ligi prvakov, na lestvici strelcev celjskega kluba v Evropi v tej sezoni pa si za Blažem Jancem (63) in Luko Žvižejem (48) deli tretje mesto z Žigo Mlakarjem (po 42). »Seveda imamo možnosti za zmago, a le pod pogojem, da vse vsi maksimalno razigramo in pokažemo v najboljši luči. Rhein Neckar je vrhunska ekipa v vseh elementih igre, a mi moramo gledati predvsem na svojo igro: izpolnjevati naloge, zmanjšati število napak in stopati korak za korakom proti uspehu. Če bomo pokazali takšno predstavo, kot smo jo proti evropskemu prvaku Kielcam, se nimamo česa bati,« pravi organizator celjske igre Miha Zarabec.