Z akcijo 40 dni brez alkohola, ki letos poteka že 12. leto, pri karitasu pozivajo, da se v postnem času odpovemo pitju alkohola in da namesto alkohola izberemo čas za svoje najbližje, hkrati pa z akcijo izražajo solidarnost vsem, ki trpijo zaradi alkohola.

Prometne nesreče in zlorabe v družinah

Pomemben je predvsem naš odnos do alkohola, je na današnji novinarski konferenci opozoril Imre Jerebic s Slovenske karitas in opozoril, da si Slovenci pri pitju ne znamo postaviti merice. Mateja Markl z javne agencije za varnost prometa pa je poudarila, da je alkoholiziranost še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami.

Zloraba alkohola v družinah lahko tudi pomeni, da otroci začnejo prevzemati naloge in odgovornosti svojih staršev. Zato v društvu Žarek upanja izvajajo programe psihosocialne pomoči za celo družino, je povedala predsednica društva Nataša Sorko.

Glas akcije bo letos pomagal širiti tudi član ansambla Modrijani Blaž Švab, ki je ob tem izpostavil, da mladi potrebujejo pozitivno vzpodbudo. S pohvalo pri dejavnosti, ki jim gredo dobro od rok, jim lahko pokažemo, da so dobri in uspešni, ko ne pijejo alkohola, je še dejal.