Iker Casillas in Gianluigi Buffon spadata v svetovni vrh najuspešnejših nogometnih vratarjev našega časa. Oba sta že pri koncu profesionalne športne poti, zato si bosta v osmini finala lige prvakov morda še zadnjič zrla iz oči v oči. Nekdanji simbol madridskega Reala Casillas pri 35 letih brani vrata Porta, štiri leta starejši Buffon pa je večino svoje kariere posvetil Juventusu.

Casillas je že pri devetnajstih letih doživel debi na velikem odru lige prvakov in z Realom v premierni sezoni dočakal zvezdniški trenutek z osvojenim evropskim naslovom. Postal je najmlajši vratar, ki je osvojil najprestižnejšo lovoriko. Uspeh je kasneje ponovil še dvakrat, kar je med vratarji uspelo le Victorju Valdesu (Barcelona), Rayu Clemencu (Liverpool), Seppu Maierju (Bayern München) in Heinzu Stuyu (Ajax). Samo pokojni Juan Adelarpe Alonso je zbral več evropskih kron kot omenjeni vratarji, ko je bil med letoma 1955 in 1960 član šampionske Realove zasedbe. Casillas je v primerjavi z Buffonom zbral več lovorik. Italijanskemu vratarju še nikdar ni uspelo dvigniti pokala s slonjimi ušesi za zmago v ligi prvakov, saj je z Juventusom dvakrat izgubil v finalu. Nazadnje pred dvema letoma proti Barceloni, sicer pa se Buffon že trinajst sezon preizkuša v najvišjem klubskem tekmovanju na svetu.

Zanimivo, da je v zgodovini lige prvakov zgolj pet vratarjev zbralo več kot sto nastopov v tem tekmovanju, med katerimi sta tudi nocojšnja tekmeca. Buffon je nastopil na 101 tekmi, Casillas pa je absolutni rekorder med vsemi nogometaši s 162 nastopi. Sledi mu nekdanji zvezdnik Barcelone Xavi Hernandez z enajstimi tekmami manj, sicer pa sta Casillas in Buffon zbrala enako število nastopov za nacionalni selekciji (167). Nekdanji španski reprezentant, ki se je pred leti zaradi številnih kolobocij (med drugim so ga obtožili, da kot krt prenaša informacije iz garderobe v javnost) z grenkim priokusom poslovil od svojega matičnega kluba Reala, velja tudi za rekorderja po številu tekem, na katerih je mrežo ohranil nedotaknjeno (57). Z Buffonom sta se na klubski ravni pomerila osemkrat. Vsak se je veselil treh zmag, vendar je Buffon v ligi prvakov vsakič tudi napredoval v naslednji krog končnice. V reprezentančnih majicah je bil na osmih tekmah uspešnejši Casillas (v zmagah 3:1), najslajšo pa je dočakal v finalu evropskega prvenstva 2012, ko je Španija v Kijevu postala zmagovalka.

Čeprav sta silno izkušena vratarja, sta v ligi prvakov le po enkrat sodelovala v streljanju enajstmetrovk. Oba sta bila neuspešna – Casillas leta 2012 v polfinalu proti Bayernu, Buffon pa leta 2003 v finalu proti Milanu. Daljši niz brez prejetega zadetka ima v lasti italijanski metuzalem, ki je bil nepremagan 559 minut zapovrstjo, medtem ko se je Casillas ustavil pri 476 minutah. Nemškemu rekorderju Jensu Lehmannu ne sežeta niti do kolen (853 minut). Zanimivo, da nihče od nocojšnjih zvezdniških vratarjev sploh še ni bil izključen na tekmah lige prvakov. Buffon je bil prejšnji mesec po devetih letih premora vnovič izbran v Uefino idealno enajsterico leta, kar pri njegovi starosti ni uspelo še nikomur. Stežka pa bi kdo od njiju postal najstarejši nogometaš v zgodovini lige prvakov, saj je legendarni Marco Ballotta leta 2007 odigral dvoboj z Realom pri starosti 43 let in 253 dni. Očitno bosta na najvišji ravni zdržala vsaj še leto ali dve, saj še nihče od njiju ni uradno napovedal slovesa od nogometnih igrišč. Buffon je zgolj pristavil, da si želi z Italijo še šestič nastopiti na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Rusiji.