Vzemite si malo več časa in za boljše rezultate pravilno poskrbite za pranje perila: razvrstite oblačila, izberite primeren pralni prašek in pravo temperaturo pranja.

Preden položite oblačila v boben

Umazana oblačila morate najprej razvrstiti in jih razdeliti na več kupov; na enega vrzite bele obleke, na drugega pisana oblačila in na tretjega tiste kose, ki zahtevajo ročno pranje. Zelo pomembno je, da perete ločeno temnejše in svetlejše odtenke oblačil, saj se tako izognete nezaželenim barvnim madežem.

locena_oblacila_na_dva_kupa_belega_in_pisanega.jpg

Preden oblačila operete, preverite vse žepe in jih izpraznite, odstranite pasove, okrasne igle ali broške in vse  ostre dodatke, ki bi lahko poškodovali boben pralnega stroja. Natrgane ali raztrgane obleke morate pred pranjem zakrpati, ker bodo drugače raztrganine le še večje.

Nikoli ne smete preveč natrpati bobna z oblačili, ker ga lahko poškodujete, obenem pa rezultati pranja ne bodo preveč dobri.

Program pranja in temperatura

Izberite pravilen program pranja: program in temperatura vode morata ustrezati tudi najobčutljivejšim kosom oblačil, ki jih nameravate oprati. Sintetične materiale, na primer, ne smete izpostavljati temperaturam, višjim od 50 stopinj Celzija, volnene izdelke pa lahko perete na največ 40 stopinjah.

woman_putting_clothes_into_a_washing_machine_142606023_gleda_program.jpg

Pralni prašek

Biološki detergenti vsebujejo encime, ki prodrejo globoko v umazanijo in so idealni za belo spodnje perilo ‒ če imate občutljivo kožo, se jim raje izogibajte; izzovejo lahko alergijske reakcije. Nebiološki pralni praški so bolj primerni za manj umazano, barvasto perilo in ne dražijo kože.

Ekološki praški ne vsebujejo kemijskih snovi, zato so najboljši za obleko in okolje. Kakovost tovrstnih detergentov se je do danes že močno izboljšala in z njimi lahko dosežete odlične rezultate pranja.

originalecoballs_eko_kroglice.jpg

Količina pralnega praška ne sme biti prevelika, saj pretiravanje povzroči ravno obratnen učinek: bele madeže praška. Praškov za ročno pranje perila pa ne smete uporabljati za strojno pranje, ker dajejo preveč pene. Pred uporabo preberite navodila na embalaži za doziranje.