Potrošnici, ki je zgornje vprašanje zastavila strokovnjakom Zveze potrošnikov Slovenije, se zdi, da tega pri prejšnjih strojih ni bilo toliko. Sprašuje se, ali novi stroj uničuje perilo in ali ga naj zamenja.

Posledica mencanja in drugih sil med pranjem

Nitke oziroma vlakna v odtočni vodi in filtru so lahko posledica mencanja in drugih sil, ki nastajajo med pranjem v stroju, a le do neke mere. Praksa kaže, da eni stroji bolj, drugi manj nežno ravnajo s perilom. Če so prenežni, so premalo učinkoviti, če so sile močnejše, pa lahko poškodujejo tekstil.

Problem, povezan s kakovostjo tekstila

Bolj verjetno je problem nabiranja vlaken v odtočni vodi in filtru povezan s kakovostjo tekstilnih izdelkov, ki jih peremo. Količina vlaken, ki se sprošča med pranjem, je odvisna od vrste materiala in načina izdelave (vrsta surovine, vitja preje, tkalske vezave oziroma načina pletenja, gostote tkanine ali pletenine in poobdelave).

Več vlaken od mehkejših izdelkov

Mehkejši ko so izdelki (brisače, pletenine), več vlaken se bo pri mehanski obdelavi sprostilo. Zlasti novi izdelki so polni nevezanih in zlomljenih vlaken, ki jih tudi po več kot desetih pranjih ne odstranimo vseh. Pojav je še bolj opazen pri sušenju perila v stroju, kjer se vlakna zbirajo na filtru, ki ga moramo zato po vsakokratnem sušenju očistiti, zato se mnogim zdi, da sušilni stroji uničujejo perilo.

Zamenjava stroja ne bo rešila težave

Zamenjava stroja težave ne bo rešila v celoti. Ob enaki kakovosti perila namreč ni nobenega zagotovila, da bodo rezultati kaj boljši.

Vir: www.zps.si