Priljubljeni izreki

Imate priljubljen rek? Vam je všeč kak znamenit stavek? Kaj če bi priljubljene besede ali fraze, ki vam pomenijo nekaj posebnega, uporabili za dekoracijo domovanja?! Besede lahko narišete na belo platno in ga uokvirjenega obesite na steno, jih zapišete neposredno na zid ali kupite že izdelano dekoracijo z želenim izrekom.

Tabla za sporočila

»Šolska« tabla za pisanje sporočil s kredo je šaljiv način ne le za zapolnitev stene, ampak tudi za komunikacijo z družino. Uporabite jo lahko na primer v kuhinji za pisanje receptov, nakupovalnih seznamov ali menijev. V otroški igralnici služi za pisanje sporočilc, pregledov in podobno, v predsobi pa za označevanje družinskih obveznosti.

Stari zemljevidi in fotografije

Med obiski bolšjih sejmov in starinarnic boste gotovo našli stare fotografije ali zemljevide, ki so vas pritegnili. Zdaj pa se sprašujete, kaj naj z njimi naredite. Predlagamo vam, da najdene zaklade uporabite kot stenske umetnine. Da bo dekoracija sodobnejša, jih uokvirite v poceni okvirje – posamezno ali v skupini, da ustvarite kolaž.

Starinske črke in številke

Vintidž črke in številke, ki jih najdemo na sejmih starin, so odličen način za dekoracijo zidov z besedami in števili, ki so pomembni za vas in vašo družino. Obesite jih tako, da tvorijo vaše ime ali določen datum ali pa izberite besede, kot so dom, ljubezen, družina ali tudi hrana za okras v kuhinji. Zidove lahko okrasite tudi z družinskim monogramom.

Okvirji za slike

Ne zavrzite uokvirjene slike ali fotografije, ker umetnina ni povsem po vašem okusu. Obdržite okvir, vanj napnite blago, ki vam je ostalo od preoblačenja kavča – in že imate čudovito dekoracijo. Narišete lahko tudi svojo sliko ali pa uokvirite slike vaših malčkov.

Ogledala

Ogledala nam sicer služijo, da preverjamo svoj videz, toda nadvse uporabna so tudi za poživitev pustih zidov. Ne glede na to, ali so starinska ali sodobna, odprejo vsak prostor in dajejo vtis, da je precej večji. Treba pa jih je strateško namestiti, da pravilno odsevajo svetlobo in osvetlijo sobo.

Velike ure

Kot zanimivo stensko dekoracijo lahko uporabimo velike ali velikanske ure. Morda najdete katero med starinami na bolšjem sejmu, sicer pa lahko takšno v vintidž videzu najdete v trgovinah. Če ura slučajno ne deluje, jo nastavite na čas, ki vam in vaši družini nekaj pomeni.

Stara vrata in okna

Rjasta in z vremenom zaznamovana stara vhodna vrata, okna ali vrata ograde res ne služijo več svojemu prvotnemu namenu, toda to še ne pomeni, da ne morejo biti umetnine. Takšne arhitektonske elemente najdete na odpadu ali starinskem bolšjaku. Vrata obesite na steno ali jih uporabite kot posteljno vzglavje, okna brez stekel pa napolnite z različnimi spominki ali cvetjem.

Kolekcije

Če menite, da en sam majhen kos dekoracije ni dovolj, da bi ustvaril vtis, jih zberite nekaj, da bo stenski okras bolj vpadljiv. Ogledala, ure ali okvirje za slike v običajni velikosti združite v skupine, s čimer zlahka in zanimivo izpopolnite stene predvsem večjih prostorov.

Vir: www.hgtv.com