Prednost pisanja in risanja s kredo je, da sporočila in risbe preprosto pobrišemo in po želji ustvarimo nove motive. Barvo za kredo pa je treba nanesti po posebnem postopku, zato vam predstavljamo priporočila, ki jih je pametno upoštevati: od podlage za barvanje in potrebnega čakanja med nanašanjem plasti barve do vrste krede.

Kot poudarek v prostoru

Ko želite pobarvati večji prostor, denimo kuhinjo, naj bo barva za pisanje s kredo le poudarek in ne prevladujoč element. Omejite se na eno steno, na primer ob jedilni mizi, in poskrbite, da je lahko dostopna. Če boste morali mizo ali kak drug kos pohištva venomer prestavljati, da boste kaj napisali ali narisali, si boste gotovo želeli, da bi izbrali kak drug zid.

Ne omejite se na stene

Barva za kredo je namenjena posebej za pisanje s kredo, ni pa to vse, za kar jo lahko uporabimo. Z njo lahko prebarvamo stene, pohištvo, cvetlične lončke, ograje in različne okrasne dodatke, ko želimo starinski videz. Slednjega ustvarimo s posebno tehniko staranja. Nanesite sloj barve in jo pustite sušiti tako dolgo, da je lepljiva, nato pa jo obrišite s površine s suho krpo. Rezultat je zbledel videz s progami in lisami, ki deluje nadvse rustikalno. Za popoln videz uporabite kredo in jo razmažite po vsej površini, da dobi nadih patine.

Ne samo črna barva

Za pisanje s kredo večinoma izberemo črno barvo, a če stena ali kos pohištva v črnem ne bi bila videti dobro, se raje odločite za katero drugo. Barva za kredo je namreč na voljo v različnih odtenkih in stopnjah sijaja. Odličen vtis na primer naredi vintidž zelena barva. Izberite tisto barvo, ki v prostoru deluje naravno in ne pozabite upoštevati osvetlitve. Ko gre za temnejše območje, kot je na primer kopalnica, črno barvo uporabimo brez težav, v prostorih, ki so obsijani z naravno svetlobo, pa bi črna delovala pretežko in jih navidezno pomanjšala.

Skrbno pripravite podlago

Z navadno barvo površin ni težko barvati – prekrije praktično vsako površino in celo zakrije majhne napake, kot so razpoke in luknjice od žebljev. Barva za kredo je veliko bolj zahtevna in jo je treba nanesti na popolnoma gladko podlago. Zato pred barvanjem obvezno zapolnite vse luknjice in steno pobrusite, če je površina hrapava.

Z barvanjem ne prehitevajte

Večina sodobnih barv je narejena tako, da se posušijo v najkrajšem času, zato lahko v enem samem dnevu nanesete več slojev barve. Barva za kredo je drugačna, saj se suši počasi – ključ za uspešno barvanje pa je potrpežljivost. Površino moramo barvati počasi in ritmično, da je barva porazdeljena enakomerno, sicer se poteze s čopičem vidijo. Barvati začnemo od sredine proti zunanjemu robu, vsak sloj barve pa se naj suši vsaj nekaj ur ali še boljše cel dan. Nanesti je treba najmanj tri sloje barve. Ko se zadnji sloj posuši, ne začnite takoj pisati po površini, ampak počakajte tri dni, da se dokončno posuši tudi spodnji sloj.

Uporabite pravo kredo

Ste mislili, da je kreda pač kreda? Ne! Ko gre za kredo za pisanje na barvo, je treba izbrati pravo vrsto. Ne uporabljajte zelo trde krede, temveč mehko, ki jo zlahka pobrišete, in ne markerjev s kredo, temveč pravo kredo. Če boste uporabili napačno kredo, bodo na barvi ostale lise, ki se jih je skorajda nemogoče rešiti.