V obdobju interneta stvari, ko smo praktično ves čas povezani v splet z digitalnimi zasloni in prenosnimi napravami, si tudi v stanovanju želimo več teksture. Zato je v vzponu trend dekoracije sten s teksturiranimi, organskimi in stimulativnimi površinami. Si želite okrasitev, ki spodbuja vaše čute? Ponujamo vam naslednje ideje, ob katerih boste lahko rekli samo »uau«.

Živa zelena stena

Uspešno ste uredili zunanji prostor (vrt, dvorišče, teraso, balkon), da vam omogoča udobno preživljanje prostega časa skoraj tako kot v notranjosti stanovanja. Kaj pa če želite, da je tudi interjer videti in občutiti, kot da ste zunaj? V takem primeru je za vas morda primerna zelena stena z rastlinami. Rastline ugodno vplivajo na naše počutje, zato ni presenetljivo, da so zelene stene postale priljubljene najprej v komercialnih objektih, zdaj pa prodirajo še v zasebne domove. A kolikor je ta ideja dobrodošla, morda niste pripravljeni na stroške, ki jih prinaša. Gre navsezadnje za rastlinje, ki živi, a lahko tudi umre! Pripravite se torej na redno »vzdrževanje«, predvsem napeljavo namakalnega sistema, ki je bistvenega pomena. Si želite enak oziroma podoben videz brez visokih stroškov vzdrževanja? Izberite mah, ki ne potrebuje toliko nege in ga je lažje namestiti na steno. Nekatera podjetja ponujajo celo zelene stene z mahom, ki jih zgolj obesimo.

Od zadaj osvetljeni kamen

Če želite navdušiti obiskovalce, je ta dekoracija idealna. Na steno so pritrjene plošče naravnega kamna oniksa, za katerim je nameščena razsvetljava. To je odličen način za osvetlitev temnejših prostorov, kot sta na primer velika predsoba ali kopalnica. Seveda takšna stena nikakor ni poceni, a če si jo lahko privoščite, vam damo zeleno luč.

Dišeča tapeta

Da, prav ste prebrali – dišeča tapeta. Samo podrgnemo jo in že se razširi prijeten vonj po češnjah, bananah ali citrusih. Skrivnost je v lepilu, ki mu dodajo dišave. Za zdaj proizvajalci še niso razvili vonja po sladkarijah, a če želijo, da bomo take tapete položili v otroško sobo, bodo to zagotovo storili.

Tridimenzionalni potisk

Knjižna omara čez celo steno ali na steno pritrjene lesene deske? Počakajte, pravzaprav ne! To je samo tapeta s tridimenzionalnim potiskom, ki je videti povsem resnična. Če želite dramatičen videz, je ta rešitev za vas prava. A strokovnjaki za notranji dizajn opozarjajo, da trend ne bo dolgega veka – na vrhuncu priljubljenosti je že začel ugašati. Dobra alternativa običajnim prepleskanim zidovom so recimo tapete z izrazito vizualno teksturo, a brez vzorcev.