Prevladujoč element v prostoru so vsekakor vertikalne površine, ki so pogosto vizualno zanemarjene ali zelo dolgo nespremenjene. In prav stene so tisto območje, ki zahteva spremembo. Naj bo vsak kotiček stanovanja privlačen, da boste v njem resnično uživali.

Tapete za dinamično vzdušje

Stene lahko okrasite s tapetami, barvo, opažem, nenavadnimi detajli ali zelenjem. Če se odločite za tapete, ki so v zadnjem času spet moderne, izberite vzorec, ki je primeren za prostor, kjer jih boste uporabili, vendar jih nalepite na neobičajen način – naj tapeta izpolni kot, vanj po postavite predalnik, dekorativni predmet ali rastlino. Če so v prostoru dinamične police, prilagodite vzorec tapete le-tem, s čimer boste dobili zanimivo igro pohištvene opreme in zidu za njo. Prostor lahko poudarite tudi z modernimi tapetami v retro vzorcu z geometrijskimi motivi. Pri tem pazite, da ne pretiravate, ker sicer močni motivi prevladajo, če jih ne uporabite v velikem prostoru.

Moderen je leseni opaž

V trgovinah je na voljo velika ponudba zidnih opažev, vendar bodite ustvarjalni. Les je zelo priljubljen in moderen material, zato se poigrajte z lesenim opažem, ki ga položite na drugačen način in pobarvajte v želeno barvo. Za opaženje izberite manjše območje, učinek grobega masivnega lesa v kombinaciji s prefinjenimi detajli pa je vizualno zelo prepričljiv. Takšno kombinacijo lahko uporabite v vsakem prostoru, izognite pa se ji v otroški sobi. Na zidni opaž obesite sliko ali na nanj nameščene plavajoče police postavite zelene rastline, ki umirijo grobost lesa.

Zeleni zid je novi trend

Vsi, ki ljubijo zelenje v domu, se bodo razveselili novega trenda – zelenega zidu. Obstaja vrsta sistemov za gojenje rastlin na stenah, ki pa so razmeroma dragi, zato vam predlagamo poceni možnost. Poigrajte se z zelenjem na enem od zidov v prostoru. Obesite lončke ali korita s cvetjem na različnih višinah in ustvarite vizualno skladno kompozicijo. Tako okrašena stena je zelo izrazna in prijetna, zato jo lahko uredite praktično v vsakem prostoru, še posebno pa pride do veljave na večjih zidovih dnevne sobe ali jedilnice. Ne bojte se, da bi pri postavitvi rastlin zgrešili, saj zelenja ni treba urediti v strogem vzorcu, ampak ležerno. Zid za zelenjem pobarvajte v eno od barv, ki se skladajo z barvami v prostoru, ali pa ga pustite belega.

Ležerni in neformalni detajli

Če želite »odbito« vzdušje v domu, uporabite ležerne in neformalne detajle, ki bodo morda na posameznih mestih delovali celo absurdno. Prav to pa je zelo učinkovit način poudarjanja zidov. Skupina barvnih steklenic, kovinskih dekoracij, živalskih vzorcev, črk, torbic, časopisov – dovoljeno je vse, kar vam pade na pamet. Raziskujte svojo ustvarjalnost in združujte nezdružljivo, kar je eden aktualnih trendov. Tako kot mladi nalepite na zid plakate ali zanimiva besedila. Če pa ste preveč bojazljivi za tako udarno dekoracijo, eno od sten pobarvajte v močnejšo barvo ali obesite nanjo zanimive slike. V prostor vnesite še druge dekorativne predmete – morda nenavadno oblikovane veje ali kamenčke, ki ste jih nabrali med sprehodom v naravi.

Ne glede na vrsto dekoracije pa je pomembno, da v dom vnesete sebe in svoja čustva ter jih povežete s predmeti, ki jih že imate v stanovanju, ter z barvami, ki ga krasijo. Uživajte v majhnih izzivih, ki vam bodo obogatili vsakdanjik.

Vir: interijernet.hr