Edinstveni izdelki varovancev Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Matevža Langusa Radovljica, ki jih varovanci že leta ustvarjajo v sklopu posebnega programa zahtevnejših likovnih in grafičnih umetnin ter uporabnih izdelkov iz gline, imajo odslej svojo blagovno znamko. Postali so Biseri, ustvarjeni z ljubeznijo. Znamko so prvič predstavili na dobrodelni adventni večerji v Vili Podvin. Zanjo so varovanci izdelali izbrano keramiko, sodelovali pri pripravi jedi in jih na koncu tudi pomagali postreči.

Prva dobrodelna večerja

Tovrstno povezovanje je primer dobre prakse, ki jo je mogoče prenesti v širši slovenski prostor in tudi prek meja, je prepričana direktorica CUDV Radovljica Slađana Anderle. »Naše umetnine so v lokalnem okolju že dobro poznane in cenjene, tako kot tudi njihovi ustvarjalci. Zato smo samozavestni glede njihove vrednosti in lepote. Z blagovno znamko pa želimo, da bi bile naše umetnine enostavno poimenovane, hitro prepoznavne in cenjene.«

Gre za prvo tako blagovno znamko umetnin varovancev v Sloveniji, ki poskuša s svojo podobo v kupcu vzbuditi občutek, da je naredil nekaj več za skupnost. »Biseri so redki, unikatni, dragoceni, za njihov nastanek je potreben čas. Zato imajo naši Biseri, narejeni z ljubeznijo, simboliko in več pomenov. Vsak pravi zbiratelj, ljubitelj lepega, človekoljub, odgovoren posameznik in celotna skupnost si lahko izbere svojega,« je dodala direktorica.

S projektom v CUDV Radovljica se trudijo, da bi ljudje z motnjami v duševnem in telesnem razvoju dobili svojo priložnost tudi v običajnem delovnem okolju. Poudarjajo, da se premalo zavedamo, da njihova drugačnost ni le omejitev, temveč je tudi pravo bogastvo. Z delom, ki ustreza njihovim sposobnostim, se lahko aktivno vključijo v družbo in obogatijo kolektive sodelavcev bodisi s svojimi unikatnimi izdelki bodisi z aktivno vključenostjo v različne procese dela v običajnih delovnih okoljih, razmišljajo v centru, kjer so prepričani, da je odličen primer uresničitve takšnih želja tudi sodelovanje varovancev radovljiškega CUDV z Vilo Podvin. Sadove tega sodelovanja so z navdušenjem pokazali tudi na prvi dobrodelni adventni večerji za dušo in telo z biseri posebne sorte. Umetnik Tadej Kramberger, ki je zelo ponosen na vse svoje izdelke, je gostom rade volje pokazal, kako spreten je na lončarskem vretenu. Udeleženci večerje pa so lahko uživali tudi v izbranih adventnih jedeh, ki so jih varovanci sooblikovali v sodelovanju s chefom Urošem Štefelinom. Pod mentorstvom magistra slikarstva Matjaža Arnola so izdelali tudi unikatno keramiko, iz katere so jedi kar sami tudi postregli. Prav tako so izdelali tudi slike, ki krasijo stene Vile Podvin.

Poleg družin varovancev so na dobrodelni dogodek povabili ugledne podjetnike, gospodarstvenike in strokovnjake, ki so jim ponudili adventni jedilnik jestvin in jedilnik biserov za dušo. av