Pri zračnem tlaku je precej podobno, je pa v naših merilih predvsem razlika med toplo in hladno polovico leta. Visok zračni tlak lahko nastane zaradi dinamičnih ali pa zaradi termičnih vzrokov. Hladen zrak je težji od toplega, zato so pogoji za termične anticiklone predvsem v obdobjih, ko je zrak lahko hladen, torej jeseni in pozimi. Tako visokega zračnega tlaka, kot je pozimi, poleti ne boste doživeli. Če imamo poleti, recimo, 1015 milibarov, bomo že veseli. Pozimi se pravi anticikloni začnejo šele tam po 1025 milibarih in niso redki s 1040 milibari. O takih lahko poleti le sanjamo.

Malo preveč meteorološki uvod in preveč številk za vaš okus? Teh nekaj dejstev ne bo nikomur škodilo, so le bolj odsev stanja, v katerem smo sedaj že kar nekaj časa. Območje visokega zračnega tlaka je sinonim za »lepo« vreme. No, brez narekovajev bi lahko zapisali suho vreme, saj, kot vidite, suho vreme v anticiklonu pozno jeseni in pozimi ni vedno lepo. Na začetku sta nam bili kar nekaj časa prihranjeni megla in nizka oblačnost, ker je bil nad nami mrzel in suh polarni zrak. Počasi, počasi pa se je ozračje zameglilo in tudi, ko je posijalo sonce, ni bilo več tiste prozornosti, ki nas pogosto očara. Zrak se sicer ni zamenjal, bolj se je postaral.

Ja, morda se sliši malo čudno, ampak tudi zrak oziroma zračna masa se lahko postara. Vsaj meteorologi temu tako pravimo (morda je tole malo v uteho vsem, ki začenjamo nekoliko bolj čutiti, da se staramo, pa nam je lažje, če imamo pri tem družbo, tudi če je to zrak). Zračna masa, ki je dolgo na enem mestu, in v anticiklonu se zrak večinoma le malo giblje oziroma premika, se počasi preobraža, transformira. Iz tal vanjo izpareva voda, morebitni veter, požari, vulkanski izbruhi pa človek, seveda, v zrak dvigajo trdne delce, prah, dim, pepel, kakor koli že temu rečemo. In zračna masa po daljšem času lahko izgubi že precej svojih prvotnih lastnosti. Postane bolj motna, bolj vlažna in zato lahko začne nastajati megla, ki je na začetku ni bilo, in podobno.

V anticiklonu nastajajo tudi temperaturni obrati in tudi mi jih imamo v teh dneh. Kar preveč izrazite. In vse, kar spustimo v zrak v teh dneh, od avtomobilskih izpuhov do dima ogrevalnih naprav, se ne more »razredčiti« v višje sloje ozračja, zato dihamo lastni smrad. Pošteno? Pravično? Zagotovo ne zdravo.