Kot pri vseh takih vremenskih izjemah ali, bolje, odklonih od kolikor toliko pričakovanih vrednosti so tudi tu mnenja ljudi različna. Eni vidijo strahove, češ kaj bo pa zdaj, ker je tako toplo. Bakterije in virusi bodo čisto pobezljali, uničile nas bodo bolezni, »golazen« bo uničila naše vrtove in sadovnjake, še malo, pa bodo rastline začele brsteti – skratka, sama škoda, le kaj nam je tega treba. Drugi pa se nastavljajo sončku (kjer ga pač imajo), uživajo v toplem vremenu, veter jim mrši lase in sploh je razpoloženje nekam evforično v tem toplem jesenskem jugozahodniku. Merilnik goriva na ogrevalni napravi skoraj stoji, kaj hočemo lepšega!

Meni je resnično žal le, da je pobralo skoraj ves sneg po gorah. Pa ne zaradi bele zimske kulise, ampak ker bi bila to dobra podlaga za zimsko snežno odejo – ja, tu udarijo na dan moje turnosmučarske ambicije – pa tudi vodni zalogi na pomlad pozni jesenski sneg niti malo ne škodi. Res je žalostno gledati kopne hribe, ki so beli le po vrhovih. Če že imamo letne čase, naj bodo taki, kot se spodobi, ne pa neka neizrazita mešanica, da ne veš, ali je jesen, zima ali pomlad

Večina pa tako ne ve, kaj bi s snegom po nižinah počela, še največ imajo z njim opraviti komunalci, no, pa mi, »navadni smrtniki«, doma pred hišo, če jo imamo. Na otroško zimsko veselje smo večinoma pozabili. Naredimo še kepo ali dve, pa nas zazebe v roke, morda, če imamo manjše otroke, pomagamo izdelati snežaka, potem pa se snežni užitki že najbrž končajo. Sankamo se ali smučamo takrat, ko si vzamemo dopust, sicer pa nam način življenja, ki smo si ga kot družba zgradili, tega ne dopušča. Le redko lahko še vidimo, da je »na bregu za vasjo vse živo«. Vrteti se morajo vlečnice in sedežnice, sicer gravitacija ne omogoča spusta.

Take temperaturne ekstreme v pozitivno in negativno smer še najlažje prenašamo ljudje. Pa ne zato, ker bi bili po biološki plati superiorni v primerjavi z drugimi živimi bitji, ampak ker smo si z umetnimi posegi ustvarili okolje, ki nam blaži velike vremenske in podnebne spremembe in razlike. V prihodnosti pa bo to bolj pirova zmaga. Če bomo mi obstali, druga živa bitja pa bodo umirala in izginjala, življenje za nas najbrž ne bo prav lahko.