Vprašanje za plus ali vsaj čebelico v osnovni šoli: »Kdaj je več sončne energije, pozimi ali poleti?« In pravilen odgovor je, hm kakšen je pravzaprav pravilen odgovor? Odvisno od tega, na kateri polobli ste. Na južni imajo pozimi poletje in torej več sonca, na severni je obrnjeno. Zemlja se, gledano skozi vse leto, precej neenakomerno segreva oziroma ohlaja. A že glede na zemljepisno širino je količina prejete sončne energije na vsaki polobli neenakomerno razporejena. Tako je v ekvatorialnem pasu vse leto dovolj energije za razgibane vremenske procese, predvsem za termiko oziroma nevihtno aktivnost. Bolj ko gremo proti poloma, manj je sončne energije, zato je pojav ploh in neviht precej bolj sezonski – predvsem v topli polovici leta.

A neenakomerna razporeditev razpoložljive sončne energije ima za vremenske procese na Zemlji usoden pomen. Morda je beseda »usoden« preveč dramatična – morda bi bilo bolje uporabiti izraz »ključen«. Zakaj ključen? V naravi se vsako neravnovesje skuša uravnotežiti. Enako je s toploto v ozračju. Če so območja okoli ekvatorja vedno topla, so polarna hladna. In razlika v temperaturi kar kliče po tem, da se zrak premeša in ustvari enotno, neko zmesno temperaturo ozračja. Mešanje zraka pa pomeni, da se zrak giblje. Toplejši ekvatorialni zrak se začne gibati proti severu, hladnejši od pola proti jugu. Ker pa se Zemlja vrti, to vpliva na smer gibanja zračnih mas in v naših, zmernih zemljepisnih širinah nastane splošni zahodni zračni tok.

Hladni in topli zrak pa se ne zmešata enakomerno in brez zapletov. Nastajajo zračni vrtinci – cikloni, nastajajo vremenske fronte kot meja med hladnejšimi in toplejšimi zračnimi masami. Če Sonce ne bi sproti pošiljalo svoje energije na Zemljo, bi se mešanje kmalu ustavilo. Tako pa se nekje zrak stalno segreva, drugje stalno ohlaja in proces se zato, na našo srečo seveda, ne ustavi.

Na srečo Soncu še ne grozi prav kmalu pomanjkanje energije. Morda bomo mi kot vrsta izginili, preden se bo začelo ozračje zaradi manjše količine sončne energije ohlajati, tako da brez skrbi. Ne splača se načrtovati tako daljne prihodnosti.