Slovenski športni plezalci so z uspehi v sezoni poskrbeli, da se konec tedna v kranjski dvorani Zlato polje obeta lep vrhunec sezone, na katerem bodo postavljeni novi mejniki. V optimalnem scenariju lahko Slovenija na sklepni tekmi svetovnega pokala v težavnosti osvoji dvojno skupno zmago. Janja Garnbret si jo je zagotovila že pred kranjskim nastopom, Domen Škofic pa ima pred zadnjo tekmo 40 točk prednosti pred Avstrijcem Jakobom Schubertom.

Sedemnajstletna Janja Garnbret je letos v Parizu postala svetovna prvakinja v težavnosti, nepremagana pa je bila tudi v mladinski konkurenci. S sijajno serijo zmag v svetovnem pokalu si je tudi že zagotovila skupno zmago. »Vselej najdem nove izzive. V Kranju denimo še nisem zmagala na tekmi svetovnega pokala, kar bi bilo sijajno. Naredila bom vse, da končam sezono na vrhuncu ter pokažem domači publiki, kaj znam,« samozavestno vstopa v tekmo Janja Garnbret, ki bi v primeru nedeljske zmage nadaljevala zmagovito kranjsko serijo slovenskih plezalk. Mina Markovič je bila namreč najboljša zadnji dve leti ter še leta 2009 in 2012, s čimer je na lestvici najuspešnejših plezalk v Kranju. Na vrhu lestvice je Francozinja Liv Sanzoz, ki je pred leti bila boj za zmage s pionirko slovenskih vrhunskih uvrstitev v športnem plezanju Martino Čufar.

»Pravijo, da sem prvič nastopila v Kranju že leta 2003. Športno plezanje imam rada in v njem sem uspešna. Po lanski sezoni sem imela krizo, a sem vesela, da smo z novim vodstvom panoge našli skupni jezik in sem se vrnila v svetovni pokal odlično pripravljena. O nadaljnjih korakih se bom odločala januarja,« pravi Mina Markovič.

Vodja svetovnega pokala v Kranju Tomo Česen je priznal, da organizatorjem nekoliko manj stresa povzroča dejstvo, da je zmagovalka svetovnega pokala že znana. »Bo pa bolj dramatično pri moških, kar je seveda vznemirljivo. Veseli bomo, če bomo v nedeljo v Kranju doživeli zgodovinski dogodek, z dvojno slovensko zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti,« pravi Česen. »V tej sezoni sem presegel svoja pričakovanja, ki niso bila nizka. Bolj kot s skupno zmago svetovnega pokala se obremenjujem z dejstvom, da bom pred domačo publiko pokazal dobro plezanje. Motivacija je velika, kakšen bo izkupiček, pa težko napovem,« pred sklepno tekmo sezone pojasnjuje Domen Škofic.

V jutrišnjih kvalifikacijah bo nastopilo 121 tekmovalcev in tekmovalk iz 23 držav, 53 v ženski konkurenci, 68 pa v moški. Selektor reprezentance Gorazd Hren je poleg Janje Garnbret, Mine Markovič in Domna Škofica za kranjsko tekmo določil še Urbana Primožiča, Milana Preskarja, Martina Berganta, Jerneja Krudra, Gregorja Vezonika, Jureta Raztresna, Anžeta Peharca, Žana Sudarja, Tjašo Kalan, Mio Krampl, Vito Lukan, Veroniko Meke, Tjašo Slemenšek, Rebeko Kamin, Katjo Kadič in Kajo Škvarč Božič.

Spored finala svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti v Kranju (dvorana Zlato polje), sobota ob 9. uri: kvalifikacije moški, ob 14. uri: kvalifikacije ženske, ob 20. uri: polfinale ženske in moški, nedelja ob 16.10: predstavitev finalistov in ogled smeri, ob 16.30: finale moški, sledi finale ženske.