Andy Murray je novi teniški kralj! Potem ko je Škot minuli ponedeljek prvič v karieri postal številka ena svetovnega tenisa, je v naslednjih sedmih dneh dobil pet dvobojev zapored na sklepnem teniškem mastersu sezone in s 24. zaporedno zmago kronal izjemen drugi del sezone. V zadnjem dvoboju je v dobrih stotih minutah gladko s 6:3, 6:4 premagal Novaka Đokovića in mu pokazal, kdo je trenutni vladar svetovnega tenisa. Murray je proti Đokoviću dobil enajsti medsebojni dvoboj od 35, igralca pa sta se pomerila prvič po petih mesecih, ko je finale Rolanda Garrosa dobil včerajšnji poraženec.

Medtem ko se je v Areni O2 trlo znanih osebnosti iz sveta filma, glasbe in športa, je tenis pokazal nepredvidljiv obraz. Pričakovati je bilo utrujenega Andyja Murrayja, ki naj bi z agresivno igro skušal čim prej osvojiti točke, in Novaka Đokovića, ki bo motivacijo, da vnovič postane številka ena, izražal na igrišču. Zgodilo se ni nič od tega, saj se je Srb pokazal v slabi luči – neodločen, brezizrazen, neagresiven, skratka povprečen. Takšen igralec pa v današnjem času nima nobenih možnosti proti sijajnemu Škotu, ki je spravljal zvesto občinstvo v delirij.

»Andy Murray je trenutno najboljši igralec na svetu in iz srca mu čestitam. Ponosen sem, da sem bil zraven v dvoboju, v katerem se je pisala nova teniška zgodovina,« je tekmecu snel kapo Novak Đoković. »Bil je poseben dan. Zaključil se je tako, kot nisem nikoli pričakoval. Hvala, občinstvo. Brez vas mi kaj takšnega ne bi uspelo. Čestitke tudi Novaku za vse, kar je osvojil v tej sezoni in zaradi katerega igram tako dober tenis,« je bil spoštljiv do tekmeca Andy Murray, prvi Britanec, ki je zmagal na sklepnem teniškem mastersu sezone in 17. igralec v zgodovini, ki bo leto sklenil kot številka ena svetovnega tenisa.

Zadnji dvoboj odločal šele drugič

Enemu najboljših športnikov 21. stoletja Novaku Đokoviću v Londonu ni uspelo zmagati na petem sklepnem mastersu zapored. S šesto zmago, prvič je bil najboljši leta 2008 v Šanghaju, bi se izenačil z Rogerjem Federerjem. Z zmago bi Đoković peto leto končal kot številka ena svetovnega tenisa, s čimer bi se izenačil s Federerjem in Jimmyjem Connorsom. Rekord drži Američan Pete Sampras, ki je bil ob koncu leta najboljši šestkrat.

Zanimivo je, da je nazadnje zadnji dvoboj sezone odločal o številki ena svetovnega tenisa leta 2000. V Lizboni je Brazilec Gustavo Kuerten v finalu s 6:4, 6:4, 6:4 (finali so se igrali na tri dobljene nize do leta 2003) premagal Američana Andreja Agassija in končal leto pred Rusom Maratom Safinom. Letos pa se je prvič zgodilo, da je o številki ena odločal zadnji in neposredni dvoboj.

Polfinala: sprint in maraton

Sredi minulega tedna se je veliko pisalo o najdaljšem dvoboju v zgodovini sklepnih mastersov na dva dobljena niza, ki sta ga odigrala Andy Murray in Kei Nišikori. Škot je za zmago s 6:7 (9), 6:4, 6:4 potreboval kar 200 minut. Rekord je zdržal le tri dni, saj je Murray v polfinalu proti Milošu Raoniću odigral nov najdaljši dvoboj. Trajal je še 18 minut dlje, znova pa ga je dobil novi teniški kralj, potem ko je rešil zaključno žogico Kanadčana za zmago. Škot je po Švicarju Rogerju Federerju postal prvi igralec, ki je osvojil masters, potem ko je ubranil zaključno žogico.

V sobotnem večernem dvoboju je imel Novak Đoković precej manj dela, saj je v uri in šestih minutah prepustil Nišikoriju le dve igri in vstopil v finalni dvoboj precej bolj spočit. Murray je namreč do zadnjega dvoboja sezone preživel na igrišču devet ur in 56 minut, medtem ko je bil Đoković v Areni O2 na igrišču tri ure in 23 minut manj. Statistika, ki je le na papirju govorila v prid včeraj neobičajno premalo samozavestnemu Srbu…

Sklepni teniški masters, posamezniki, polfinale: Murray (VB, 1) – Raonić (Kan, 3) 5:7, 7:6 (5), 7:6 (9), Đoković (Srb, 2) – Nišikori (Jap, 5) 6:1, 6:1, finale: Murray – Đoković 6:3, 6:4, dvojice, polfinale: Klaasen, Ram (JA, ZDA, 7) – J. Murray, Soares (VB, Bra, 2) 6:1, 6:4, Kontinen, Peers (Fin, Avstral, 5) – B. in M. Bryan (ZDA, 3) 7:6 (2), 6:4, finale: Kontinen, Peers – Klaasen, Ram 2:6, 6:1, 10:8.