Dež, sodra in tudi kašna snežinka. Takšna je bila kulisa ob včerajšnjem zboru slovenske nogometne reprezentance na Brdu pri Kranju, kjer je začela zadnjo akcijo v letošnjem koledarskem letu. 11. novembra bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo gostovala na Malti, 14. novembra pa v Vroclavu odigrala še prijateljsko tekmo s Poljsko.

Na Gorenjsko je dopotovalo vseh 24 igralcev. Najbolj nestrpni so bili novinci, napadalec Andraž Šporar iz Basla, levi bočni Gregor Sikošek iz Kopra in štoper Antonio Delamea Mlinar iz Olimpije. Kar prekipevali so od navdušenja, da so del izbrane vrste, medtem ko so jim drugi reprezentanti že pripravljali krst, na katerem morajo novinci na večerji običajno zapeti izbrano pesem. »Način, da sem dobil vabilo na račun poškodb dveh igralcev (Berić, Bezjak, op. p.) ni dober, zato obema želim, da čim hitreje okrevata. Zdaj ko sem tukaj, sem izredno vesel, da sem del reprezentance,« je pojasnil Andraž Šporar, ki se po hudi poškodbi vrača v tekmovalni ritem. Obenem se ob priložnostih, ki jih dobi tudi v ligi prvakov, hitro uči in potrpežljivo čaka tudi na prvi gol v sezoni.

»Priznam, da je bilo malo treme ob prihodu v hotel, saj sem večino igralcev doslej videl le prek televizije. Ker sem nekatere poznal že od prej, je bilo vendarle nekoliko lažje,« je pripovedoval Grega Sikošek, ki je postal reprezentant A, potem ko ni bil član nobene izmed mlajših selekcij. Najbolj trnovo pot je prehodil 25-letni Antonio Delamea Mlinar. Dedek ga je iz Mozirja vozil na treninge v Celje in nato v Kidričevo, kar je pomenilo tudi več kot 200 kilometrov v enem dnevu, za nameček pa je imel še dve težki poškodbi kolena v Interblocku in Olimpiji. »Na treningu mi je Cimerotič dejal, da sem povabljen v reprezentanco, a sem bil prepričan, da je to le ena izmed njegovih šal. Ko sem po treningu pogledal telefon in videl osem zgrešenih klicev dedka, sem vedel, da je stvar resna,« je pripovedoval Antonio Delamea Mlinar, sicer kapetan Olimpije.

Izmed poškodovanih se je največji zvezdnik Kevin Kampl s selektorjem Srečkom Katancem dogovoril, da sploh ne bo prišel v Slovenijo. Robert Berić, ki ima poškodovano stegensko mišico, je bil včeraj v reprezentančni bazi na obisku le dobro uro. Roman Bezjak, ki ima zlomljen prst na nogi, bo prišel soigralce pozdravit danes. Zaradi zlomljenega prsta na nogi bo Bojan Jokić le treniral z reprezentanco. Včeraj je v družbi postavnega Miha Mevlja, vidno utrujenega Miha Zajca in navdušenega debitanta Sikoška najprej nizal kroge okrog osrednjega igrišča pod nadzorom vodje zdravstvene službe Matjaža Vogrina, nato pa so se preselili v fitnes, kjer jih je že čakal vratar Jan Oblak. Večina drugih igralcev, našteli smo trinajst dobro razpoloženih, je ob vreščanju navdušenih otrok v mraku in pravih jesenskih razmerah z nalivom opravila uro dolg trening, ki se je končal že v temi.

Udarna enajsterica, ki je oktobra v Stožicah premagala Slovaško in remizirala z Anglijo, je zelo razredčena, zato bo moral Katanec na treh treningih do tekme v petek najti udarno zasedbo, ki bo prebila bunker Malte. V stalnem tekmovalnem ritmu je le šest prvokategornikov: vratar Oblak, štoper Samardžić, vezisti Kurtić, Birsa, ki sta v Italiji v odlični formi, in Verbič ter napadalec Iličić. Cesar in Krhin sta okrevala po poškodbah, a nista odigrala niti minute za svoja kluba. »Zaradi poškodbe mišice proti Angliji nisem bil na razpolago le za naslednjo tekmo z Atleticom, nato pa nisem dobil priložnosti, ker je bila takšna odločitev trenerja. Telesno sem dobro pripravljen, manjka mi tekmovalni ritem, a ker je od zadnjih dveh reprezentančnih tekem minil le mesec, forma ni kar izpuhtela. Sem spočit, obenem pa izjemno motiviran za dobro predstavo, da z Malte prinesemo tri točke,« je pojasnil Rene Krhin, katerega zaščitni znak je kapa, ki jo ima stalno na glavi. Jokić in Bezjak imata zlomljena prsta na nogi, Struna nima pravice nastopa zaradi dveh rumenih kartonov. To pomeni, da bosta na bokih priložnost verjetno dobila Skubic (desno) in Trajkovski (levo), v napadu pa je kandidat za začetno enajsterico Novaković, ki je v Mariboru v vse boljši strelski formi.