Srečka Katanca so ob spremljanju zadnjih nastopov legionarjev bržkone prevevali mešani občutki. Sredi tedna sta na evropskih zelenicah z zadetkoma dobro formo potrdila tako Kevin Kampl kot Robert Berić, ki pa sta se poškodovala in za prihajajoči reprezentančni tekmi ne bosta kandidirala. Zdravstvene težave niso prizanesle niti Romanu Bezjaku, ki je bolečine v stopalu začutil že pred slabima dvema tednoma, zdravniški pregled pa je pokazal, da ima počeno kost v prstu.

V reprezentanco je bil zato naknadno vpoklican Andraž Šporar, ki bo skušal okrepiti konkurenco v zdesetkani napadalni liniji Slovenije. »Ne more biti merilo za vpoklic le to, da se nekdo vrne na igrišče. Za slovensko reprezentanco ni odigral še nobene tekme. Ne razumem, zakaj bi bil vpoklican,« je še pred tekmama s Slovaško in Anglijo svoje mišljenje o Šporarju povedal Srečko Katanec, a si je po sili razmer zdaj očitno premislil.

Če ne pri selektorju, pa Ljubljančan zaupanje uživa pri klubskemu trenerju Ursu Fischerju, ki mu po daljši odsotnosti zaradi poškodbe namenja vse večjo vlogo. Dvaindvajsetletnik je v letošnji sezoni za Basel vknjižil deset nastopov, zadnjega v nedeljo proti Lozani, ko je odigral celotno srečanje, švicarski prvak pa je zmagal z 2:1. Šporar na premierni zadek v letošnji sezoni še čaka, precej bolje pa mu gre pri zbiranju asistenc. Trenutno je pri treh, s čimer je na klubski lestvici na četrtem mestu.

Kdorkoli bo na prihajajočih obračunih reprezentance dobil priložnost v konici napada, mu bo v močno oporo Josip Iličić. Ofenzivni vezist je v evropski ligi nazadnje zadel z bele točke, v nedeljo pa je ob domačem remiju s Sampdorio podal za edini zadetek Firenčanov. Kranjčan jeseni tako ni le gonilna sila reprezentance, temveč tudi Fiorentine, kjer prednjači pri podajah, prav tako pa je drugi najbolje ocenjeni igralec vijoličastih.

Na reprezentančni zbor sta zadovoljnih obrazov pripotovala tudi branilca Miha Mevlja in Boban Jović. Prvi je v ruskem prvenstvu ob zmagi svojega Rostova (4:1) proti Arsenalu prispeval podajo, z enakim učinkom pa se je izkazal tudi Jović, ki je z Wislo osvojil tri točke proti Leczni (3:2).

Dončić izgubil el clasico

Ne na zelenici, ampak na parketu so se pretekli teden znojili slovenski košarkarski legionarji. V španski ligi je bil v ospredju košarkarski el clasico med Barcelono in Realom iz Madrida, ki so ga s 85:75 dobili Katalonci. V moštvu Reala je Luka Dončić zaradi hitro nabranih štirih osebnih napak igral le 13 minut in dvoboj končal pri dveh točkah in prav toliko skokih. Bolje je na Iberskem polotoku šlo Jaki Blažiču. S 17 točkami je prispeval levji delež k zmagi svoje Baskonie proti zadnjeuvrščeni Marnesi z 82:69.

Od Slovencev na delu v tujini velja izpostaviti še slovenski trojček Sašo Filipovski, Edo Murić in Gašper Vidmar pri Banvitu. Vodilno moštvo turškega prvenstva je pod taktirko Filipovskega še neporaženo, nazadnje pa je v gosteh s 102:98 premagalo Balikesir. Vidmar je s stoodstotnim metom dosegel 16 točk, sedem pa jih je dodal Murić.