Ste na ostankih testenin z omako, ki ste jih postavili na dno hladilnika, opazili rast neobičajnih dlačic? Se sprašujete, ali je zadnji kos pice še vedno užiten? Če ugotavljate užitnost živil na podlagi njihovega vonja, in sicer tako, da vprašljivo hrano najprej poduhate, preden jo zaužijete, lahko hitro pojeste pokvarjene jedi. Ostanki hrane se namreč hitro kvarijo, še posebno, če predolgo stojijo v hladilniku ali niso pravilno shranjeni. V veliko primerih jih težko odkrijete le po vonja, zato sledite našim nasvetom.

Shranjevanje ostankov jedi

Način, na katerega shranjujete ostanke hrane in živila, je za vašo družino prav tako pomemben kot pripravljanje zdravih obrokov. Če nimate dobrega pregleda nad vsebino domačega hladilnika, ga je včasih najbolje povsem izprazniti in zavreči vso staro zelenjavo in sadje ter druge hitro pokvarljive jedi. V vsakem primeru upoštevajte priporočljivo časovno obdobje, v okviru katerega je določena živila treba porabiti.

Juhe in enolončnice bi lahko v hladilniku shranjevali od tri do štiri dni, medtem ko zamrznjene zdržijo največ tri mesece. Ostanke hrane porabite čim prej v treh do največ štirih dneh. Zaprt paket hrenovk imate lahko v hladilniku dva tedna, odprtega pa en teden. Hrenovke zlahka zamrznete, vendar jih v zamrzovalniku ne hranite dlje od dveh mesecev. Sladoled je v zamrzovalniku varen od dva do štiri mesece, majoneza pa na primer samo dva meseca.

Varno ravnanje z mesom, ribami, jajci in drugimi živili

Imejte v mislih, da bi morali surovo mleto meso pripraviti v roku enega ali dveh dni, odkar ste ga postavili v hladilnik, ali pa ga zamrznite za največ štiri mesece. Kuhana riba bo v hladilniku zdržala od tri do štiri dni, v zamrzovalniku pa največ šest mesecev. Jagnjetina, svinjina in govedina imajo sicer nekoliko daljši rok trajanja, a jih vseeno ne zadržujte v hladilniku dlje od pet dni, niti jih ne zamrzujte za več kot leto dni.

Jajca se v hladilniku ne bodo pokvarila tri tedne, medtem ko se odprtemu mleku rok trajanja izteče po sedmih dneh. Maslo lahko v hladilniku shranjujete od enega do treh mesecev, rok trajanja sira pa je odvisen od vrste. Mehki siri denimo zdržijo okoli teden dni, trdi siri pa lahko v hladilniku ostanejo do štiri tedne. Slanino imejte v hladilniku do sedem dni, če pa jo zamrznete, ji boste rok uporabnosti podaljšali na mesec dni.

Primerna temperatura in redno čiščenje

Poleg tega, da pravočasno porabite omenjena in druga živila, je za optimalno varnost pred nevarnimi bakterijami treba tako hladilnik kot zamrzovalnik redno čistiti in pravilno pospraviti. Takoj ko se v njem nekaj polije, razlitje čim prej pobrišite. Cel hladilnik bi morali čistiti enkrat tedensko – za dezinfekcijo uporabite mešanico destilirane vode in kisa. Temperatura v hladilniku naj znaša okoli 4 stopinje Celzija ali manj, saj se bakterije najuspešnejše razvijajo pri temperaturi med 4 in 60 stopinj.

Pravilno shranjevanje hrane

Ostanke hrane vedno pospravite v posode s pokrovi, saj boste s tem preprečili razlitje in okužbo hrane. Vse ostanke bi morali po končanem kuhanju shraniti čim prej v roku dveh ur, v poletnem času pa v roku ene ure. Preden jedi zložite v hladilnik, jih postavite v posodo v pokrovom, ki jo nato ohladite v hladni vodi. Svetujemo vam, da ostanke jedi pogrejete na temperaturi, višji od 60 stopinj Celzija.

Vir: www.realsimple.com