Predstavljamo vam nekaj osnovnih pravil, ki se jih morate držati, kadar v domu zaradi zunanjih dejavnikov zmanjka električne energije. V takšnem primeru najverjetneje ne boste točno vedeli, kdaj natančno bodo električarji popravili napeljavo in boste spet lahko razpolagali z elektriko, zato morate takoj poskrbeti za varnost živil v hladilniku in zamrzovalniku, preden se le-ta pokvarijo in okužijo z bakterijami.

Brez elektrike ste manj kot dve uri

Če ste brez električne energije ostali manj kot dve uri, potem bo hrana v hladilniku ali zamrzovalniku ostala varna za zaužitje. Svetujemo vam le, da v tem času vrat hladilnika/zamrzovalnika ne odpirate oziroma jih poskušate v večji meri pustiti zaprta. Tako boste namreč hlad dalj časa ohranili znotraj in preprečili vdor vročine v notranjost hladilne naprave. Če ste brez elektrike ostali več kot dve uri, pa sledite spodnjim navodilom.

varno_shranjevanje_zivil_v_hladilnik.jpg

Brez elektrike ste več kot dve uri

Oskrba z energijo je pretrgana več kot dve uri, kaj storiti? Priporočamo vam, da ne odpirate vrat zamrzovalnika, če je to le mogoče. Živila v zamrzovalniku bodo namreč ostala varna za uporabo dalj časa kot živila v hladilniku. Živila v na pol praznem zamrzovalniku bodo na primer ostala užitna do 24 ur, medtem ko bo hrana v polnem zamrzovalniku ostala varna do 48 ur.

Po drugi strani pa morate ukrepati in po dveh urah zaščititi občutljiva živila v hladilniku. Pakirano mleko in drugi mlečni proizvodi, meso, jajca, ribe, omake in hitro pokvarljive ostanke jedi bi morali prestaviti v tisti del hladilnika, kjer je nameščen zamrzovalnik, obdan z ledom. Led jih bo ohranil sveža vsaj nekaj časa. Če imate doma morda kakšno prenosno hladilno napravo, ki za delovanje ne potrebuje elektrike, jo seveda uporabite.

inside_freezer.jpg

S termometrom preverite temperaturo živil

Uporabite termometer za hrano in z njim izmerite temperaturo živil, preden jih zaužijete ali porabite za kuhanje. Vso hrano, ki ima temperaturo v sebi nad 5 stopinj, takoj zavrzite, saj se lahko okužite z bakterijami in zbolite. Užitnost živil nikoli ne preizkušajte z okušanjem hrane, ker videz in vonj še ne določata, ali je jed varna za uporabo.