Krompir

Krompir lahko kar nekaj časa preživi na prostem, preden ga skuhate ali spečete. Prepričajte se le, da ga hranite v hladnem, temnem prostoru, pa tudi, da ga ne spravite v plastično vrečko, saj ta zadržuje vodo in tako pospeši gnitje. Krompirja torej nikar ne hranite v hladilniku, saj bo tako izgubil svoj značilni okus.

Kruh

Če vam je všeč suh kruh, potem bo odločitev, da ga hranite v hladilniku, vsekakor pravilna, če pa imate raje okusen kruh, ki je ravno prav vlažen, pa je bolje, če ga hranite v shrambi. Kruh lahko, odvisno od vrste, ostane svež vse do štiri dni. Če mislite, da v tem času ne boste zmogli pojesti štruce, ki ste jo kupili, pa jo raje zamrznite – to je še vedno boljša rešitev kot pa hladilnik.

Čebula

Čebulo navadno hranimo v hladilniku, čeprav to žal ni najboljše mesto zanjo. Čebula ima namreč raje prijetno zračno okolje, zato bi bilo bolje, če bi jo hranili v shrambi. Poskrbite, da bo imela čebula dovolj zraka (najbolje je, da jo pustite kar v mrežasti vrečki, v kateri ste jo najverjetneje kupili), obenem pa je ne shranite preblizu krompirju, saj se ti dve vrsti hrane ne razumeta najbolje.

Česen

Tudi česen ima podobne želje kot čebula – ne mara hladnega okolja, obožuje pa zrak, zato se bo najbolje počutil v čim bolj zračni shrambi. Mrežasta vrečka in hladen prostor bosta dovolj za srečo vašega česna, ki vas bo v takšnem okolju s svojo svežino razveseljeval kakšna dva meseca ali še dlje.

Paradižnik

Paradižnik večinoma hranimo v hladilniku, vendar pa je morda čas, da se tej navadi odpovemo. Poznate tisti mokasti okus, ki ga včasih ima? To je prav zato, ker ga hranite v hladilniku! Bolje je, če paradižnike zložite na kuhinjski pult in jih pustite tam, nikakor pa jih ne hranite v plastični vrečki. Če še niso povsem zreli, jih lahko zavijete v papirnato vrečko in tako pospešite zorenje, vendar pa nato nanje nikar ne pozabite – ko so enkrat povsem zreli, so užitni le še kake tri dni.

Kava

Čeprav smo precej prepričani, da kave ne hranite v hladilniku, nekaj previdnosti vseeno ne bo odveč. Hladno in mokro okolje hladilnika namreč predstavlja smrt za slastno aromo kave – tega pa si zagotovo ne želite, kajne? Kave torej nikoli ne shranite v hladilniku ali zamrzovalniku – v zatesnjeni posodi jo pospravite v shrambo.

Oljčno olje

Če boste oljčno olje shranili v hladilnik, bo kaj kmalu postalo trdo in bo dobilo masleno konsistenco, kar vam pri kuhanju ne bo prišlo preveč prav. Bolje je, če ga shranite kar v shrambo – poskrbite le, da mu boste našli kak temen, hladen kotiček.

Med

Med spada med tista živila, ki se praktično ne pokvarijo, a to seveda velja le v primeru, če jih shranite v nepredušno zaprti posodi, ki je ne izpostavljate pretirani svetlobi ali vročini. Prav nobene potrebe ni, da bi med hranili v hladilniku – ravno nasprotno, ko se zaradi hladnega okolja strdi, ga boste le stežka dobili iz kozarca.

Vir: www.delimano.si