Hrana se kvari zaradi razvoja bakterij, ki se pridno razmnožujejo ob prisotnosti kisika, primerne temperature in svetlobe. S shranjevanjem živil v vakuumu v hladilniku te tri dejavnike odstranite in tako do štirikrat podaljšate obstojnost živil.

Vakuumske posode za kratkotrajno shranjevanje

Za kratkoročno shranjevanje živil priporočamo vakuumske posode, denimo znamke Status, ki so narejene iz visokokakovostnih materialov in oblikovane za zlaganje ene na drugo, s čimer pametno izkoristite dragoceni prostor v kuhinji in hladilniku. Pravokotne, kvadratne in okrogle posode so iz materiala tritan, ki je brez organske sintetične sestavine bisfenol A ter ne prevzame barv in arom živil. Ostanke kosila in živila, ki jim želite podaljšati obstojnost, shranite v primerno veliko posodo, zaprite s pokrovom in z ročno vakuumsko črpalko ali vakuumskim aparatom izsesajte zrak iz posode. Hrana je tako vakuumsko shranjena in bo v hladilniku počakala nekaj dni. Hkrati se tudi vitamini, minerali in arome živil bolje ohranijo.

Dolgoročno shranjevanje vakumiranih živil

Za dolgoročno shranjevanje svežega mesa, sadja in zelenjave za ozimnico in suhomesnih izdelkov pa priporočamo shranjevanje v vakuumskih vrečkah s pomočjo aparatov za vakumiranje. Za razliko od navadnih PVC-vrečk so Statusove vrečke za vakumiranje veliko debelejše (namesto 30 μm kar 130 μm), narebrene in narejene iz posebne kombinacije poliamida in polietilena, ki poskrbita za neprepustnost in dober var. Navadne vrečke ne zaščitijo živil pred zunanjimi vplivi, saj so porozne. Najbrž ste že opazili, da v zamrzovalniku pride do tako imenovanega ožiga živil, in da sadje in zelenjava po zamrznitvi zbledita ter izgubita aromo in okus. S shranjevanjem v neprepustnih vakuumskih vrečkah ohranite arome in preprečite oksidacijo živil, kar podaljša njihovo svežino in obstojnost tudi do štirikrat.

Vir: www.bigbang.si