Še štiri dirke so do konca letošnje sezone svetovnega prvenstva formule 1, pred zaključkom pa je v daleč najboljšem položaju Nemec Nico Rosberg, ki ima pred najbližjim zasledovalcem in moštvenim kolegom iz Mercedesa Lewisom Hamiltonom 33 točk naskoka, medtem ko so ostali dirkači že izpadli iz boja za naslov in se bodo bojevali za tisto, kar bo padlo z mize Mercedesu. In to kljub dejstvu, da srebrni letos le niso tako premočni, kot so mnogi ocenjevali. Še najbližje jim je prišel Red Bull, ki ima z Danielom Ricciardom enega izkušenega in z Maxom Verstappnom enega mladega in uspeha željnega dirkača. Tehnika jim je bila letos sorazmerno naklonjena, posebej so se potrudili pri Renaultu, kjer so precej izboljšali svojo pogonsko enoto. Zato so tako rekoč brez večjih težav tudi že uspeli prehiteti Ferrari, saj so letos rdeči zaspali na celi fronti.

A vseeno je vso to dogajanje v boju za naslov prvaka potisnjeno ob stran. Nico Rosberg se zaveda, da bo v Austinu Hamilton šel »na vse ali nič«, kajti veliko drugih možnosti mu tudi ne preostane. »Vem, da bo težko, Lewis je po vseh dogodkih zadnjih dirk zelo motiviran in bo skušal na vsak način dokazati, da boja še ni konec. Jaz lahko vozim malce bolj preračunljivo, a tega ne bom storil, ker je moja prednost še vedno premajhna, da bi lahko počival na lovorikah. Dirke se bom lotil tako, kot da med nama ni nobene točkovne razlike. Sam pri sebi moram vedeti, da sem v vsako zmago vložil vse, kar lahko. Le takrat bom lahko zadovoljen sam s seboj. Ne pozabimo, smola je vedno bila, je in bo spremljala naš šport. In kanček sreče, ki je potreben za osvojitev naslova prvaka,« pravi Rosberg.

Dejstvo je tudi, da so pri Mercedesu zdaj obema dirkačema dali proste roke pri dirki, lahko bosta vozila na vso moč, kajti srebrni že imajo v žepu konstruktorski naslov, prvak med dirkači pa bo prav tako iz njihovega tabora, tako ali drugače. Sivo eminenco Mercedesa Nikija Laudo pa trenutno stanje v formuli 1 spominja na njegov boj za naslov prvaka s pokojnim Jamesom Huntom konec sedemdesetih let. »James je bil ekscentrik, živel je v nekem svojem svetu, polnem žensk, pijače in dirk. Ostro sva se bojevala, a na koncu sem moral sam sebi priznati, da je bil on edini, kateremu sem res lahko priznal, da si je zaslužil naslov prvaka,« pravi Avstrijec.

Na drugi strani strokovnjaki, predvsem seveda nemški, ocenjujejo, da bo Nico Rosberg zdržal vse Hamiltonove napade. Nekdanji dirkač Marc Surer je dejal, da bo Rosbergu letos uspelo: »Zadnji dve sezoni boja s Hamiltonom sta Rosberga naredili veliko močnejšega v vseh pogledih. Tudi če mu ne gre vse od rok, se zna zbrati, slabe stvari pustiti za seboj. Mentalno je veliko močnejši kot lani, veliko se je naučil iz svojih napak. Hamiltonu pa to seveda ne diši, ker ga je Rosberg v taki formi presenetil. Enostavno letos ni našel pravega odgovora na močnejšega Rosberga. Zato tudi toliko napak, in če hočete, tudi smole, ki se kar lepi tistih, ki oddajajo negativno energijo.«