To je tradicionalna mehiška jed, imenovana huevos rancheros, po navadi pripravljena iz paradižnika, feferona, paprike in jajc. Tradicionalno je to jed za pozni zajtrk, imenovan brunch, pravijo, da pomaga tudi pri prebolevanju slabega počutja po prekrokani noči.

Moja različica vsebuje več zelenjave, saj sem želela pripraviti recept za jed, ki bo odlična in dovolj nasitna tudi za kosilo ali večerjo. Z veliko različne zelenjave, svežimi jajčki in kruhom, s katerim pomažete vse čudovite okuse – ko se jajčni rumenjak razlije prek mehke in dišeče zelenjavne omake, kar angelčki zapojejo – je ta jed fenomenalna v poznopoletnih dneh, zraven se prileže skleda zelene solate.

Če želite, lahko omaki dodate tudi nekaj mesnega. Izberite klobasico chorizo, to je španska tradicionalna rahlo pikantna klobasica z mleto papriko, hrenovko, pršut ali pa kakšno drugo mesnino. Da bo jed še bogatejša, ji dodajte še sir, izberite med kozjim, mocarelo, čedarjem ali katerim koli sirom, ki se topi.

Jajca lahko skuhate, kolikor želite – lahko so zelo tekoča, mehko kuhana ali pa trdo kuhana. Dlje jih boste kuhali, bolj bodo kuhana, rumenjak pa bo manj tekoč.

Da je jed tista prava mehiška, poskrbi feferon. Uporabite tako pekoč feferon, kot želite. Če ga nimate, jed pokapajte s čili omako, tabaskom ali pa le kajenskim poprom. Seveda lahko, če vam pekoče ni všeč, jed naredite tudi nepekočo in feferon enostavno izpustite. Vseeno bo odlična!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/.

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 (rdeča) čebula

2 stroka česna

1/2 žličke mletega kumina

1/2 žličke mletega čilija

1 (rdeč) feferon (neobvezno)

1 majhen jajčevec

olivno olje

sol

poper

peteršilj

1 pest špinače ali blitve

4 jajca

4 večji paradižniki

2 dcl paradižnikove kaše

PRIPRAVA

Čebulo in česen sesekljajte. Jajčevec narežite na rezinice, paradižnik na kocke, feferon na kolute, špinačo pa na tanke rezance.

V večji ponvi segrejte dve žlici olja in na segretem popražite čebulo. Ko se zmehča, dodajte jajčevec in mešajte ter pražite, da se jajčevec zmehča. Potem dodajte česen, feferon, kumino in čili ter pražite še minuto, da česen zadiši.

Potem v ponev stresite svež paradižnik in premešajte ter kuhajte, da tekočina povre. V ponev zlijte še paradižnikovo kašo in posolite ter popoprajte. Ko se svež paradižnik zmehča in ukuha v omako, dodajte špinačo in popoprajte, premešajte in pokusite, ali je omaka dovolj slana.

Potem v omako naredite štiri manjše luknjice in v vsako nežno in previdno ubijte jajce. Vsak rumenjak malenkost posolite in popoprajte ter ponev pokrijte.

Kuhajte toliko časa, da se jajca skuhajo – ponev večkrat odkrijte in preverite (čas kuhanja je odvisno od velikosti jajc). Jed je gotova, ko so jajca pečena – rumenjak naj bo še tekoč, beljak pa ne.

Gotovo jed potresite s peteršiljem, jajca in omako servirajte na krožnik, potresite še z malo peteršilja in postrezite s kruhom ter s skledo solate.