Nasprotniki prostotrgovinskega sporazuma Ceta so včeraj doživeli veliko zmago. Regionalni parlament Valonije je s prepričljivo večino (46 glasov proti in 16 za) zavrnil njegov podpis. To je že drugi regionalni parlament v Belgiji, ki je v minulih dneh zavrnil podpis sporazuma. Ker mora za sklenitev tovrstnih sporazumov po belgijski zakonodaji vlada poprej pridobiti soglasje vseh sedmih regionalnih, jezikovnih in federalnih entitet, vlada Charlesa Michela po glasovanju v valonijskem parlamentu in v parlamentu federacije Valonije in Bruslja ostaja brez mandata za podpis sporazuma.

Belgijski zunanji minister Didier Reynders je poslance še poskušal prepričati, naj ga podprejo, saj bo v nasprotnem primeru Valonija zaradi svojega nasprotovanja ostala izolirani del Evrope. »Samo Valonijci so proti. Francoski in italijanski socialisti ter nemški socialdemokrati sporazum navdušeno podpirajo,« je dejal Reynders. »Zaskrbljen sem za prihodnost Evrope. Zakaj bi vsem krizam dodali še eno?« je pristavil zunanji minister. A poslancev ni prepričal. V Valoniji poleg sindikatov in nevladnih organizacij sporazumu nasprotujejo tudi kmetje, ker se bojijo uvoza cenejšega mesa iz Kanade.

»Zvezni vladi ne bom dal pooblastil, da bi Belgija 18. oktobra podpisala sporazum Ceta,« je po glasovanju napovedal predsednik Valonije Paul Magnette. Tako ni jasno, ali bo trgovinskemu ministru EU na načrtovanem zasedanju prihodnji torek uspelo podpreti podpis sporazuma. Pogajanja o njem so trajala pet let, podpisali pa naj bi ga na vrhu EU in Kanade konec oktobra. Ker mora EU sporazum podpreti soglasno, je po glasovanju v valonijskem parlamentu jasno, da takšnega kvoruma osemindvajseterica ne bo dosegla. Zmanjkal bo namreč belgijski glas, pa čeprav vlada Charlesa Michela podpira Ceto.

Včeraj še podpora Avstrije

Včeraj je tudi Avstrija izrazila svojo odločitev, da bo podpirala sklenitev prostotrgovinskega dogovora s Kanado. Zaradi negotove podpore sporazumu je v koaliciji socialdemokratov (SPÖ) in ljudske stranke (ÖVP) nastalo kar nekaj napetosti. Medtem ko je ljudska stranka Ceto podpirala, so se socialdemokrati premierja Christiana Kerna o sporazumu dokončno izrekli šele včeraj. Pristanek Avstrije je pogojen. Dunaj v postopku ratifikacije namreč pričakuje dodatna pojasnila glede statutov ad hoc sodišč, ki bodo zunaj pristojnosti nacionalnih sodišč reševala spore med vlagatelji in državami.

Ne glede na avstrijski pristanek je zaradi glasovanja v Belgiji vprašljivo, ali lahko Ceto sploh še podpišejo. Kanadski premier Justin Trudeau je evropske voditelje že posvaril pred posledicami: »V teh postbrexitovskih razmerah je mnogo vprašanj o evropski uporabnosti. Če Evropi ne bo uspelo podpisati tega dogovora, bo poslala jasno sporočilo svetu, da izbira pot, ki ni produktivna za njene državljane ali svet.«