61-liberalec Reynders, ki je po izobrazbi pravnik, ima bogate ministrske izkušnje. Minister je brez prekinitve od leta 1999. Od takrat do leta 2011 je bil v šestih različnih vladah finančni minister, od tedaj do imenovanja za komisarskega kandidata je zunanji minister, od nedavne vladne krize je pristojen tudi za obrambo.

Belgijec je na vprašanja članov odborov za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve ter pravne zadeve odgovarjal suvereno, v francoščini, nizozemščini in angleščini. Nekaj je bilo referenc na preiskavo očitkov o korupciji, ki jo je sicer sam omenil že v uvodnem nagovoru, pri čemer je odločno zanikal vse očitke.

Poudaril je, da se lahko vsakomur zgodi, da postane tarča takšnih očitkov ene osebe. Belgijske oblasti so sicer tik pred zaslišanji ustavile preiskavo proti njemu zaradi očitkov glede korupcije in pranja denarja v Demokratični republiki Kongo. Nato je oseba, ki je sprožila preiskavo, podala novo ovadbo.

Številna vprašanja so se nanašala na vladavino prava, zlasti na načrtovan nov mehanizem za obrambo te temeljne evropske vrednote. Reynders je zatrdil, da bo spodbujal kulturo vladavine prava in si prizadeval, da bo nov mehanizem s polno paro deloval v prihodnjem letu. Pokrival bo vse članice s poudarkom na tistih, kjer je zaznati največje težave.

"Ne bom okleval z ukrepanjem, ko bo ogrožena vladavina prava," je poudaril. Naša osnovna naloga je zavarovati mir in temeljne vrednote, saj je to ključno tudi za zagotovitev zaupanja državljanov v evropski projekt, je še izpostavil Belgijec, ki bo nad vladavino prava bdel skupaj s podpredsednico za vrednote in transparentnost Vero Jourovo.

Evropska poslanka iz Nemčije Katarina Barley iz vrst socialdemokratov ga je vprašala, zakaj tako malo poudarka namenja procesu po 7. členu pogodbe EU, ki je v teku v primeru Poljske in Madžarske ter lahko vodi v odvzem glasovalnih pravic kršiteljici temeljnih vrednot. Zatrdil je, da bo nadaljeval dosedanjo politiko in da je pripravljen po potrebi ta člen uporabiti tudi v drugih primerih.

V njegovo domeno sodi tudi varstvo potrošnikov, pri čemer je med drugim obljubil, da bo bdel nad tem, da v Evropi ne bo proizvodov dvojne kakovosti, da bo varoval ranljive potrošnike ter si prizadeval za uvedbo in razširitev možnosti skupinske tožbe po vsej EU.

Pristojni odbori preverjajo vsesplošno usposobljenost kandidatov, njihovo evropsko zavezanost in neodvisnost ter poznavanje področja in komunikacijske veščine.

Reyndersovo zaslišanje je bilo zaradi izpada električne energije prekinjeno za približno pol ure in preseljeno v drugo dvorano.