S tem mislimo predvsem na talne obloge, ki morajo biti ne le skrbno izbrane; ogrevanje je treba načrtovati z opcijami uporabe talne obloge, ki mora izpolnjevati številne zahteve, ne le to, da ni iz materiala z visoko toplotno upornostjo, kar je seveda na prvem mestu. To in še marsikaj …

Električno talno ogrevanje

Električno talno ogrevanje je zelo primerno za različne sanacije, prav tako pa tudi v novogradnjah, čeprav se tam pogosteje uporablja samo v določenih prostorih, na primer kopalnicah. Lahko pa ga namestimo v tako rekoč vse prostore v stanovanju – v vežo, hodnik, kuhinjo, kopalnico, sobe, spalnice, delovne sobe in podobno. Pod keramiko strokovnjaki priporočajo vgradnjo grelnih preprog oziroma mrež, v prostorih z lesenimi ali PVC talnimi oblogami pa grelne folije, ki so primerne tudi za sanacijo že finaliziranih hladnih tal v kopalnicah. Skoraj obvezni so termostati za natančno uravnavanje sobne temperature in varčevanje z energijo.

Majhna višina

Ena od prednosti električnega talnega gretja je majhna višina, ki je za grelne folije okoli 1,8 milimetra, za grelne preproge pa okoli 3,5 milimetra, kolikor je debel grelni kabel. Folije polagamo takrat, ko imamo na primer že izdelan estrih z izolacijo ali neposredno na ploščice, ki jih potem prekrijemo z drugimi ploščicami, lahko tudi na lesena tla. Folije se ne sme namestiti neposredno na betonsko podlago, ampak mora biti nameščena na primerno mehko izolacijo debeline najmanj 6 milimetrov in namensko izdelano za ta namen, s tem da jo je mogoče pri sistemu ploščice/folija/ploščice dejansko prilepiti neposredno na ploščice.

Grelne mreže lahko polagamo v podobnem sistemu, lahko pa tudi v novogradnji na prej položene plošče izolacije. Najbolje se obnesejo posebne plošče ali plošče iz ekstrudiranega polistirena, pri tem pa je treba računati še najmanj na dodatnih 6 centimetrov višine. Je pa tako, da boljša oziroma debelejša ko je izolacija pod mrežo, manj energije izgubimo in krajši je čas segrevanja tal. Če grelno folijo namestimo pod tanko talno oblogo, kot je les ali vinil, jo moramo prekriti z izravnalno maso v debelini najmanj 10 milimetrov.

Stensko ogrevanje

Folije pa lahko uporabimo tudi v stenskem ali stropnemu ogrevanju, če so kot gradbeni element uporabljene mavčno-kartonske plošče. Grelna folija se namesti tik za mavčno ploščo in jo ogreva. Princip delovanja je enak kot pri stropnih IR-sevalnih panelih, le da sistem s stropnimi grelnimi folijami deluje z več kot pol manjšo temperaturo kot IR-sevalni paneli, po drugi strani pa je ogrevalna površina večja.

Moč grelnih mrež je različna, določamo pa jo na kvadratni meter. 85 in 120 W/m² so mreže, primerne za zelo dobro izolirane prostore, 150 W/m² so mreže za klasično izolirane hiše oziroma objekte, mreže z močjo 200 W/m² pa so namenjene za prostore z večjimi toplotnimi izgubami ali na območjih, kjer se zahteva zelo hiter zagon. Folije so moči 140 W/m² ali šibkejše.

Zunanje ogrevanje

Omenimo še dve možnosti uporabe ogrevalnih mrež oziroma kablov. To je zunanje ogrevanje tal, ki je posebej priročno pred garažami ali na različnih dohodih. Poznamo dva sistema, ki se ločita glede zgornje površine, in sicer sistem za ogrevanje tal iz tlakovcev ali betona ter za ogrevanje asfaltnih površin.

Drug zelo uporaben sistem pa je grelni kabel za ogrevanje žlebov, s katerim boste preprečili nastajanje ledenih sveč. Ta je na voljo v dveh različicah, in sicer enostavnejši, samoregulativni kabel, in klasični grelni kabel s konstantno močjo. To je tudi rešitev za različne cevovode in za zaščito vodovodnih in odtočnih cevi v hudih zimskih razmerah.

Grelne kable lahko upravljate ročno s klasičnim časovnim izklopom, s stikalnim blokom s temperaturnim regulatorjem ter z elektronskim sklopom s tipali za samodejno delovanje ob prisotnosti snega in ledu. Glavna prednost samoregulativnih grelnih kablov pred uporovnimi oziroma klasičnimi grelnimi kabli je spreminjanje grelne moči glede na temperaturo okolice. To je doseženo s temperaturno občutljivo snovjo med napajalnima vodnikoma, ki v odvisnosti od temperature povečuje ali zmanjšuje prevodnost.

Montaža in demontaža je preprosta, tako da lahko kabel namestite v žleb tudi tik pred začetkom zime in ga potem pospravite, zagotovo pa se vam bo strošek več kot povrnil, seveda, če ste doslej imeli težave z zamrzovanjem žlebov. (mp)