Temperaturni profil najbližji idealnemu

Talno ogrevanje spada v tako imenovano skupino ploskovnih ogrevanj, kjer najdemo še stensko in stropno ogrevanje. Cevi so položene v tla, toplota ogrete vode pa se prenaša od cevi na talno konstrukcijo in od tod na zrak v prostoru. Pri tleh so temperature najvišje in proti stropu padajo, temperaturni profil po višini prostora pa je najbližji idealnemu.

Sodobno talno ogrevanje se je razvilo pred drugo svetovno vojno, vendar zaradi težav pri montaži, predvsem zaradi uporabe jeklenih cevi, ni doživelo širše uporabe. V zadnjem času pa doživlja razcvet. Razlogi za to so predvsem hitra montaža in manjši stroški zaradi uporabe plastičnih cevi ter izboljšana toplotna zaščita zgradb in s tem manjša potrebna instalirana moč naprav za ogrevanje.

Majhna poraba elektrike

56_hydronich.jpg

Čeprav je električna energija predragocena za ogrevanje, pa vendar ne moremo mimo najenostavnejšega načina talnega ogrevanja - to je električno talno ogrevanje, ki je gotovo najcenejše. Če upoštevamo dejstvo, da je talno ogrevanje tudi najučinkovitejši način ogrevanja, potem je uporaba elektrike lahko tudi upravičena. Tako ogrevanje je primerno v kopalnicah, različnih poslovnih prostorih in pri obnovi starih stanovanj, kjer ni drugačne možnosti ogrevanja.

Električno talno ogrevanje je običajno izvedeno iz tovarniško izdelanih mrež ali folij, kamor so vgrajene električne žice. Vgradimo jih neposredno v estrih in priključimo na poseben električni tokokrog. Pri tem moramo paziti, da je električna instalacija primerno projektirana. Poraba električne energije pri taki vrsti ogrevanja je majhna, ker električnega talnega ogrevanja ne moremo primerjati s klasičnimi napravami ali celo ventilatorskim ogrevanjem.

Hitra in preprosta montaža

bodenheizung_l.jpg

Montaža ogrevalnega sistema je enostavna, saj potrebujemo nad tlaki samo nekaj milimetrov prostora za grelno mrežo, na to mrežo pa potem namestimo talno oblogo. Enostavni sta tudi regulacija in vzdrževanje. Montaža je hitra in čista, s tem so nam prihranjeni dnevi čakanja in potem še dnevi čiščenja pred montažo talnih oblog. Slabost pa so trajnost vgrajene instalacije in veliki stroški v primeru okvare. Pri odločitvi za tak način ogrevanja moramo izbrati proizvajalca in izvajalca z dobrimi referencami.

Če si torej želite za ogrevanje svojega stanovanja plačevati manjše stroške in vas rado zebe v noge, je električno talno ogrevanje prava naložba za vas. Poleg prijetnega presenečenja ob nizkih stroških ogrevanja boste kaj kmalu spoznali vse prednosti rahlo toplih tal, ki bodo ponudila obilo ugodja vsej družini.