»Škoda, da je moj moštveni kolega Michael Matthews padel kilometer pred ciljem. V zavetrju sem ga ravno pripeljal v ospredje, pa so se tisti trenutek zataknili in padli za mano. Po tistem sem se poskušal obdržati v ospredju, a za končni sprint mi je zmanjkalo moči. Bil sem 'mrtev', vse sem pokuril v vožnji v veter za pomoč Matthewsu. Moje počutje je dobro. Svoje delo dobro naredim, škoda, ker Calebu Ewanu ali Matthewsu zmanjka sreče. Zaključki so turbulentni. Mnoge ekipe igrajo taktični poker,« je Luka Mezgec opisal ozadje zaključka četrte etape Eneco Toura v predmestju Bruslja.

Glede na delovne naloge, ki jih je na zadnji veliki dirki svetovne serije v sezoni opravljal v avstralski ekipi Orice, je deseto mesto izjemno dober dosežek. V ospredju je bila izborna druščina najboljših sprinterjev, ki bodo glavni akterji tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu 16. oktobra v Dohi, kjer bo trasa pisana prav tako za najhitrejše, najmočnejše in najiznajdljivejše. Poleg nove zmage aktualnega evropskega in svetovnega prvaka Petra Sagana sta bila v nekaj (centi)metrih tudi prvi nemški as Andre Greipel in hitri Norvežan Alexander Kristoff. Vsi bodo sodili med glavne favorite v Katarju. V širši krog bodo mnogi pripisali Francoza Demareja, Nizozemca Groenewegena in Italijana Nizzolo, ki so bili le malo hitrejši od Slovenca.

Mezgeca fascinira, da Peter Sagan kljubuje vsem turbulencam. Zmagal je kar trikrat v petih dneh. Po zaslugi odbitkov je vodilni na dirki. »Sagan je novi Eddy Merckx,« mu polaska v primerjavi z najboljšim kolesarjem vseh časov. »Tudi če nima pomoči klubskih kolegov, ima toliko znanja, iznajdljivosti, instinkta in sreče, da je na koncu vedno spredaj. Neverjeten je. Poleg tega je super šampion po karakterni plati. Nič vzvišen, vedno za kakšno šalo. Od daleč vsi vidimo, da uživa na kolesu,« opiše Slovaka.

Kamničan bo prvi adut tričlanske reprezentance, kot je letošnja skromna kvota za Slovenijo. Poleg Mezgeca so na Enecu z izjemo Grega Boleta vsi slovenski kandidati za Doho. Formo Boruta Božiča, Marka Kumpa in Luke Pibernika ima selektor Gorazd Štangelj možnost spremljati od blizu v spremljevalnem avtomobilu Astane. Za Rogliča, ki mu je kronometer absolutna prioriteta, bo že danes zelo pomemben dan v sezoni.

Je v ožjem krogu za skupno zmago. Pred današnjo ekipno vožnjo na čas (21 km) je osmi, 23 sekund za Slovakom. Rogličeva ekipa LottoNl-Jumbo je imela po posamični vožnji na čas v ospredju kar tri kolesarje, kar daje veliko upanja tudi za današnjo preizkušnjo, ki bo poleg nedeljske zadnje etape tudi odločilno vplivala na skupno zmago. »Veliko stavimo na Primoža,« je dejal trener Mathieu Heijboer. Roglič bo za nizozemsko ekipo vozil tudi na uvodnem delu svetovnega prvenstva v Dohi, ko se za naslov ekipnega svetovnega prvaka merijo zasedbe profesionalnih ekip. Tam bo, kot je potrdil Gorazd Penko, v ženskem delu sodeloval tudi BTC City Ljubljana (Batagelj, Bujak, Plichta, Radotić, Pavluhina, Lechner), v tej sezoni dvanajsta ekipe novoustanovljene ženske svetovne serije WolrdTour.