Jeseniška porodnišnica stopa v jesen z novimi pridobitvami. Med tistimi, ki jih porodnice težko pričakujejo, je tudi apartma, v katerem bi prve dneve z novorojenčkom lahko prebivale skupaj s partnerjem. »Porodnice bodo skupaj s partnerji apartma lahko uporabljale konec tega meseca,« nam je pojasnila Sandra Jerebic iz jeseniške splošne bolnišnice. Cena nočitve za zdaj še ni znana. »Rezervacije apartmaja vnaprej ne bodo mogoče. Ko bo nosečnica rodila in bo izrazila željo po sobivanju, bomo preverili, ali je apartma prost,« dodaja. »Veljal bo torej tako imenovani sistem trenutnega stanja. Sobivanje bomo še naprej omogočali na oddelku, kjer pa ne moremo ponuditi takšnega udobja in zasebnosti,« dodaja.

Poenostavljanje po moško...

S sobivanjem partnerja in drugih družinskih članov ob porodnici imajo bogate izkušnje v postojnski porodnišnici, saj to porodnicam in njihovim partnerjem omogočajo že več kot 12 let, pravi pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege Jana Čelhar. »Naše izkušnje so zelo dobre. Mamice so bolj sproščene, saj imajo okoli sebe prijetno družinsko okolje. Pohvaliti pa moramo tudi očete, ki so tako njim kot nam v veliko pomoč,« pravi in dodaja, da se za sobivanje običajno odločijo tisti očetje, ki se za nosečnost in porod bolj zanimajo. »Moški pa so tudi zelo praktični in znajo poenostaviti stvari, ki se sprva zdijo zapletene, tako da so v prvih dneh po rojstvu novorojenčka resnično dobrodošli v porodnišnici.«

Tudi ob vrnitvi domov je mnogim novopečenim mamicam, ki so jih v porodnišnici ves čas spremljali partnerji, mnogo lažje, povedo glavni sestri Čelharjevi. »Iz prve roke se od našega osebja naučijo nege in oskrbe novorojenčka, ko pridejo domov iz porodnišnice, so seznanjeni z vsem, kar morajo drugi očetje šele pobliže spoznati,« opaža sogovornica.

Za bratce in sestrice poskrbijo tudi babice in dedki

Ker imajo v Postojni za sobivanje na voljo šest apartmajskih sob, precej prostora pa je tudi v babiški hiši, kjer lahko novorojenčka v prvih dneh spremljajo tudi njegovi starejši bratci in sestrice, se skorajda ne zgodi, da bi družina ostala zaradi prostorske stiske brez možnosti za skupne začetke. »Včasih se družini pridružijo tudi babice in dedki, ki čez dan poskrbijo za novorojenčkove starejše bratce in sestrice. Kar nekajkrat se je zgodilo, da so jih stari starši odpeljali na primer v Postojnsko jamo ali kam drugam, da dnevi v babiški hiši niso bili preveč monotoni.«

Čelharjeva se spominja, da so tako apartmajske sobe kot babiško hišo začeli urejati zaradi potreb in želja porodnic. »Očetje so želeli v porodnišnici preživeti več časa, ne le priti na obisk. To pa je pomenilo, da so hodili po istih hodnikih kot porodnice, uporabljali so iste sanitarije. Nihče več ni imel prave zasebnosti, zdaj pa jo ponudimo družinam, ki želijo biti po porodu skupaj, in porodnicam, ki želijo biti same,« pristavi.

V Novem mestu kmalu več domačnosti

V Postojni stane sobivanje partnerja v porodnišnici po ceniku, objavljenem na spletni strani, 50 evrov na dan. Enako ceno za nočitev z zajtrkom imajo v Novem mestu, kjer polni penzion za partnerja stane dodatnih deset evrov na dan. V Novem mestu imajo trenutno eno takšno sobo, v kateri lahko partner sobiva s porodnico, razmišljajo pa, da bi to možnost omogočili še v eni sobi. »Predvsem želimo obstoječo sobo za sobivanje posodobiti in prenoviti, da bo bolj domačna. Trenutno je zgolj bolniška soba s svojo kopalnico,« pravi glavna sestra na ginekološko-porodniškem oddelku novomeške bolnišnice Darinka Hrovat. V več letih jim je sicer uspelo vedno ustreči željam porodnic, a menijo, da bi bilo z več tovrstnimi sobami tudi zanimanje za sobivanje partnerjev večje, predvsem pri tistih družinah, ki niso iz bližnje okolice ali v primeru, ko mora mati z otrokom dlje časa ostati v porodnišnici. V prid širitvi te možnosti pa so tudi izvrstne izkušnje z očeti, ki so takoj vključeni v skrb za novorojenčka, dodaja Hrovatova.