V duhu rasti, navdiha in povezovanja odličnosti gazel ter odličnosti talenta mladih je včeraj potekal izbor gazele osrednje Slovenije, ki je bil prvi regijski izbor od šestih v sklopu Dnevnikovega projekta Gazela 2016. Izbori letos prvič potekajo v šolskih centrih in v Ljubljani je za najboljša najhitreje rastoča podjetja in podjetniško javnost na široko odprl vrata Šolski center Ljubljana, kjer so za spoznavanje zgodb gazel in za slovesno razglasitev regijske gazele preuredili tamkajšnjo telovadnico.

Med udeleženci prireditve, ki so želeli slišati, kako se razvijajo gazele iz lokalnega okolja, ki so na globalni ravni tržni vodje, so bili tako poleg poslovne javnosti tudi dijaki tako strojne in kemijske šole kot tudi lesarske šole in gimnazije Antona Aškerca ter višješolskega strokovnega programa pa tudi učitelji in direktorji šolskih centrov. Da so znanje, vizija, ambicioznost in drznost značilni tako za gazele kot za mlade, je med drugim poudarila ministrica za šolstvo dr. Maja Makovec Brenčič, ki meni, da je ključnega pomena povezovanje na vseh ravneh, še posebno med izobraževalnimi ustanovami in podjetji.

V sodelovanje podjetij z raziskovalnimi in izobraževalnimi ustanovami, sodelovanje med zaposlenimi in tudi pri kapitalu pa verjame Janez Novak, direktor podjetja RLS Merilna tehnika, zlate gazele lanskega leta, ki je bilo včeraj med tremi nominiranimi podjetji vnovič prepoznano za gazelo osrednje Slovenije. Ob gazeli s sedežem v Komendi sta bili za naziv gazela osrednje Slovenije nominirani še podjetji Duol in Aerosol. Skupna točka vseh treh podjetij je poleg visoke rasti indeksa prodaje med letoma 2010 in 2015, kot je opazovano petletno obdobje, ki je temelj izbora najboljših najhitreje rastočih podjetij, tudi izjemna inovativnost in prodornost na globalnem trgu. Duol namreč sodi med najbolj inovativna podjetja na področju presostatičnih hal in rastlinjakov, ki jih želijo postavljati tudi na severu Evrope, Aerosol želi z merilnimi napravami za merjenje črnega ogljika, ki tudi že stojijo na vseh celinah, svojo dejavnost še okrepiti, RLS pa uspešno krmari svojo barko na valovih razvoja robotizacije. Dinamiko rasti gazel je včeraj ponazorila tudi energija mladih, ki je izžarevala v nastopih tolkalcev Glasbene šole Škofja Loka, judoistk Judo kluba Bežigrad in Male šole juda, ritmičnih gimnastičark Narodnega doma Ljubljana ter Alje Jerman, mladega upa Zavarovalnice Triglav.

Naslednji regijski izbor bo v četrtek, 15. septembra, v Šolskem centru Kranj, zlato, srebrno in bronasto gazelo pa bodo med finalisti šestih regij izbrali 19. oktobra na prireditvi Slovenska gazela 2016 v Cankarjevem domu.