Znana je prva trojica nominirancev, ki se bodo v četrtek potegovala za naziv gazela osrednje Slovenije. Podjetje Aerosol, ki ga vodi doc. dr. Griša Močnik in je v lasti britanskega podjetja Magee Scientific UK, se ukvarja z razvojem in izdelavo inštrumentov za merjenje onesnaženosti zraka. Podjetje razvija, proizvaja in prodaja aetalometre za merjenje črnega ogljika. Naročnikom zagotovi storitev od meritev do interpretacije podatkov, pripravijo pa tudi ukrepe za zmanjšanje onesnaženosti zraka ter spremljajo njihove učinke.

Prvi na svetu

Merilne instrumente prodajajo tako raziskovalcem na univerzah in inštitutih, kot organizacijam oziroma agencijam, ki izvajajo monitoring. Podjetje, ki bo prihodnje leto zaokrožilo 10-letnico delovanja, zaposluje 17 ljudi in lani ustvarilo 3,47 milijona evrov prihodkov. »Pri nas je najboljše to, da sodelavce dobro plačujemo za zanimivo delo – smo prvi na svetu, ki razvijamo in proizvajamo instrumente,« je slikovit dr. Močnik. Skoraj tretjina sodelavcev je doktorjev znanosti, brez njih skoraj ne mine nobena znanstvena in monitoring konferenca, kjer sodelujejo z analizami ter primeri dobrih praks.

Podjetje je merilne naprave namestilo tudi na letalo Matevža Lenarčiča, s katerim je med poletom okoli sveta opravil meritve onesnaženosti ozračja. Črni ogljik je drugi največji povzročitelj podnebnih sprememb takoj za ogljikovim dioksidom.

Od športa do vesolja

Podjetje Duol, ki ima sedež na Brezovici, vodi pa ga njegov edini lastnik Dušan Olaj, tako kot Aerosol deluje na nišnem trgu. Razvija namreč napihljive hale, ki jih uporabljajo za šport oziroma za večnamenske dvorane, za skladišča, vse bolj se uveljavljajo tudi z rastlinjaki, ki so jih patentno zaščitili. Zaradi svoje inovativnosti in ustreznosti v najbolj ekstremnih temperaturnih pogojih se uporabnost njihovih hal vse bolj širi. Ker so prisotni praktično po vsem svetu, uspešno uravnavajo regionalna negativna gospodarska nihanja.

Vse do leta 2009 so bili razvojno-proizvodno podjetje, sedaj skrbijo samo za razvoj, za prodajo in postavitev balonov pa so odgovorni lokalni izvajalci. Svoje dosežke bolj kot na sejmih predstavljajo v sklopu gospodarskih delegacij in »roadshowov«.

V Duolu, ki ima 25 sodelavcev, s svojim znanjem torej uspešno povezujejo dobavitelje in kupce. Podjetje je v minulem letu ustvarilo 7,92 celotnih prihodkov, kar je skoraj četrtino več kot v letu 2014. Letos so registrirali svojo raziskovalno dejavnost, v sklopu katere z agencijama Nasa in Space med drugim razvijajo tudi uporabnost balonskih hal v vesolju.

Nov zagon z robotizacijo

Tretje nominirano podjetje za gazelo osrednje Slovenije je RLS, ki je bilo lani prepoznano za zlato gazelo. Podjetje je specializirano za razvoj in izdelavo rotacijskih in linearnih senzorjev pomika in zasuka, ki jih vgrajujejo v naprave, kjer je potrebno natančno nadzorovanje njihovega premikanja. Ta tipala torej lahko najdemo v avtomobilih, letalih, industrijskih robotih, sončnih in vetrnih elektrarnah, medicinskih napravah, na bencinskih črpalkah... Velik potencial rasti podjetja je v razcvetu robotizacije.

Janez Novak, ki je polovični lastnik podjetja in eden od dveh direktorjev, napoveduje, da bo podjetje čez dve leti ustvarjalo dvakrat več prihodkov kot jih je lani, ko so skupni prihodki znašali 14,6 milijona evrov. Podjetje, ki ima sedež v industrijski coni Komenda, trenutno zaposluje 115 ljudi, do konca leta bodo zaposlili še 10 ljudi. Gazela je uspešno razvila model, kako s svojo raziskovalno-razvojno skupino prodajati patentne rešitve magnetnih dajalnikov senzorjev gibanja. V svetovno bazo patentov Espacement je RLS vpisal 15 patentov, prijavljena imajo še dva.