Festival slovenskega filma, ki se začenja v torek, 13. septembra, kot vsako leto ponuja pregled najaktualnejše slovenske filmske produkcije, tako celovečernih in kratkih igranih filmov kot dokumentarnih in animiranih del. Filmofili bodo Avditorij Portorož polnili vse do 18. septembra. Vodja festivala Igor Prassel je potrdil, da je imela selekcijska komisija – ob njem še Bojana Bregar in Ana Šturm – težko delo, saj je izbor opravila med kar 167 prijavljenimi filmi. Videti bo mogoče 98 filmskih stvaritev, v tekmovalni program pa je letos uvrščenih 52 del.

Po otvoritveni razstavi opusa velikega filmskega ustvarjalca in scenografa Dušana Milavca, letošnjega Badjurovega nagrajenca, bodo v torek zvečer filmski del festivala zagnali študijski film Árona HorváthaJogi in škatla, kratki animirani film Špele ČadežNočna ptica in v Karlovih Varih nagrajen celovečerec Damjana KozoletaNočno življenje.

Med igranimi celovečerci se bo za vesno borilo še šest del, denimo spekulativni šaljivi dokumentarec (»mokumentarec«) Houston, imamo problem!Žige Virca ter Komedija solz režiserja Marka Sosiča, ki prikazuje življenje koleričnega Alberta, starejšega Tržačana, obsojenega na življenje v invalidskem vozičku. MamaVlada Škafarja je intimna filmska pesem o materi in hčeri, celovečerec Pojdi z manoIgorja Šterka pa zgodba o odraščanju in prijateljstvu štirih trinajstletnikov, ki se odpravijo na fotografski izlet, ki se spremeni v boj za preživetje. Film Nika o mladi šestnajstletni junakinji, ki obožuje dirkanje z gokarti, je v boj za nagrado poslal režiser Slobodan Maksimović, Klemen Dvornik pa bo poskušal žirijo prepričati z delom Pod gladino, zgodboo odvetnici, ki ji je dodeljen primer umora, za katerega je osumljena njena prijateljica iz otroštva.

V tekmovalnem programu bo ob omenjenih celovečercih mogoče videti še štiri dokumentarce, denimo Dom ljubi domMaje Prettner in Moj narobe svetPetre Seliškar, ter tri koprodukcijske filme, med njimi dramo Družinski filmOlma Omerzuja. Prassel je med kratkimi filmi izpostavil še Kozoletove Meje, RibolovJana Cvitkoviča in Virčev kratki igrani film Selitev.

O nagrajencih, ki bodo znani 17. septembra, bo odločala strokovna žirija, ki jo sestavljajo Rado Likon, Jure Matičič, Meta Mazaj, Rok Predin in Sonja Prosenc. Podelili bodo obilico, kar dvanajst glavnih vesen ter še od štiri do osem dodatnih. Nagrado kosobrin za dragocene filmske sodelavce bo Društvo slovenskih režiserjev podelilo koloristu Emilu Svetliku.