Poletje je najboljši letni čas za pripravo solat. Ne le zato, ker zaradi vročine najbolj teknejo, ampak tudi zato, ker je poleti na razpolago ogromno svežih sestavin, ki kar čakajo, da jih spremenite v okusno, barvito, zdravo in navdušujočo solato.

Solate niso le priloge, ampak tudi odlične glavne jedi. Če so solate kot priloge sestavljene le iz nekaj zelenja in dodatne zelenjave, kot so paprika, paradižnik in kumara, pa so solate kot glavne jedi sestavljene iz še nekaj več sestavin. Dobra solata kot glavna jed vsebuje zelenje, dodatno zelenjavo, nekaj proteinov, oreščkov ali semen in konkretnejši preliv. Medtem ko solate kot priloge po navadi vsebujejo le malo soli, kisa in olja, solate kot glavne jedi v prelivu združujejo še dodatne začimbe, dišavnice ali kremne elemente, kot so gorčica, jogurt, jajce in podobno.

Ker sta glavni sestavini te poletne solate paradižnik in kruh, je priporočljivo, da sta ti sestavini resnično kakovostni. Pravzaprav je ključno, da uporabite kakovosten paradižnik. Kruh namreč popečete na ponvi ali v pečici, tako da lahko uporabite tudi kruh, ki je star že nekaj dni in ga morate porabiti. Paradižnik, o ja, ta pa mora biti dober. Svež, sladek, okusen in sočen. Uporabite lahko češnjevec, grozdni paradižnik ali kateri koli drug paradižnik.

To solato lahko pripravite kot lahko poletno kosilce, lahko pa služi kot super priloga, tudi za na piknike. Priporočam, da solato pokapate z olivnim oljem in kisom tik pred postrežbo, sicer se bodo kruhovi krutoni preveč napili preliva in ne bodo več hrustljavi.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

1/3 čabate

1 skodelica (pisanih) češnjevcev

2 črna paradižnika

1/4 rdeče čebule

2 žlici bučnih semen

2 večji pesti rukole

olivno olje

sol

poper

vinski kis

balzamični kis

PRIPRAVA

Čabato natrgajte na koščke, jih prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapajte z olivnim oljem, posolite in popoprajte in premešajte ter pecite 5–10 minut v pečici, ogreti na 220 °C. Vmes jih enkrat previdno premešajte. Kruh lahko seveda popečete tudi na ponvi.

Medtem ko se kruh peče, paradižnik narežite na kocke, čebulo na tanke kolute, rukolo pa operite in osušite.

Pečene kruhove krutone vzemite iz pečice in počakajte, da se malenkost ohladijo. H krutonom dodajte paradižnik, čebulo, rukolo in bučna semena, vse pokapajte z olivnim oljem in kisom ter premešajte. Solato pokusite in dodelajte ter po želji še malo posolite in popoprajte.

Solato lahko pripravite tudi vnaprej, a jo z oljem in kisom začinite šele pred postrežbo, da se kruh preliva ne bo preveč napil. Solato lahko pred postrežbo dodatno obogatite še z nekaj kapljicami balzamičnega kisa ali omake.