Da je paradižnik zdrav, veste vi in vem jaz. Ker vsebuje veliko telesu koristnih sestavin in skrbi za preprečevanje bolezni srca in ožilja ter raka, ga je fino vključiti v prehrano čim večkrat. Paradižnikova solata, sendvič s paradižnikom, paradižnikova omaka, paradižnik na pici ... Da pa bo paradižnik v vaši kuhinji zasijal v novi luči, pa pripravite današnji recept, odličen je.

Kremasta omaka je narejena iz svežih paradižnikov, ki se s počasnim kuhanjem lepo zmehčajo in preobrazijo v čudovito omako, češnjevci, ki jih dodate čisto na koncu pa omako odlično osvežijo. Pa dober tek!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

- 400 g (kuhanih) gamberov

- 4 stroki česna

- olivno olje

- 2 večja paradižnika

- 0,5 dcl belega vina

- sol

- poper

- 1 košček masla

- 1 pest sveže bazilike

- 1 pest češnjevih paradižnikov

- 1 žlička balzamičnega kisa

PRIPRAVA

Če boste uporabili sveže in surove gamber jih popecite na segretem olju, da spremenijo barvo (iz sive na roza). Kuhane prenesite v skodelico in prihranite za kasneje. Kuhane in zamrznjenet le odtajajte.

V ponvi segrejte žlico olja in na segretem na nizkem ognju zmehčajte sesekljan česen. Česen kuhajte le kakšno minuto, da se zmehča, a ne obarva. Na zmehčan česen dajte na kocke narezan paradižnik – ni ga treba lupiti – in začnite počasi kuhati.

Pustite, da se paradižnih razpusti in zmehča – približno 10 minut, vmes občasno premešajte. Na zmehčan paradižnik, ki je sedaj že kar omaka, zlijte vino, posolite in popoprajte ter premešajte in kuhajte še 5 minut.

Omaka naj se počasi kuhlja, da dobite gosto omako in da se voda ukuha (=izhlapi). Omako poskusite in dosolite, če je potrebno. Potem dajte v omako košček masla, na četrtine ali polovičke narezan češnjevec, baziliko, balzamični kis in vse popoprajte ter premešajte.

Kuhajte še minuto ali dve, da se okusi prepojijo.

V pripravljeno omako umešajte gambere in po želji še malo popoprajte.

Kuhajte par minut, da se gamberi segrejejo, omaka pa z njimi prepojijo. Tako pripravljene gambere v sveži paradižnikovi omaki okrasite s svežimi bazilikinimi lističi in postrezite. Postrezite s svežim kruhom, s katerim pomažite vso omako, lahko pa jih servirate tudi prek testenin.