Težave s prostorsko stisko v šentjernejskem vrtcu imajo dolgo brado, o novem vrtcu pa se govori vsaj že petnajst let. Kot kaže, bo treba potrpeti še kakšno leto in pol, da bo 360 malčkov, ki so zdaj razkropljeni na kar šestih lokacijah, tudi v najetih stanovanjskih stavbah in šoli, vendarle prišlo do primernih prostorov. Gradbeno dovoljenje je občina že pridobila, sredstva še zbira, tako prek razpisov kot z donacijami in dobrodelnimi prireditvami. Če bo šlo vse tako, kot so si zamislili, bi se konec prihodnjega leta že lahko veselili novega vrtca.

»Gradbeno in vsa druga dovoljenja so pridobljena. Trenutno končujemo projekt za izvedbo del, ki je tudi pogoj za kandidiranje pri Eko skladu. Subvencija lahko znaša največ 450 evrov na kvadratni meter,« pojasnjuje šentjernejski župan Radko Luzar.

Gradili bodo v dveh fazah

Lesen, energetsko varčen objekt se bo razprostiral na okoli 3000 kvadratnih metrih površine. Ker naj bi ustrezal energetskim kriterijem, Luzar računa, da bi lahko pridobili okoli milijon evrov in pol nepovratnega denarja. Preostali delež 3,6-milijonske investicije naj bi pokrili z lastnimi sredstvi oziroma javno-zasebnim partnerstvom in donacijami. Denar bodo zbirali tudi v okviru številnih prireditev na letošnjem občinskem prazniku jernejevo, ki ga pripravljajo med 13. in 28. avgustom. Po besedah podžupana Janeza Selaka bi lahko tako zbrali okoli 10.000 evrov.

Vrtec bodo gradili v dveh fazah. Prva, vredna 2,4 milijona evrov, zajema gradnjo objekta, v katerem bo prostora za deset oddelkov. V občini dodajajo, da bo med gradnjo prve faze obstoječi vrtec, tako z notranjimi kot zunanjimi površinami, deloval nemoteno. Ko bo prvi del zgrajen, bodo otroke preselili vanj, stari objekt pa porušili in na istem mestu zgradili še vrtec za osem oddelkov. V novem objektu bodo poleg igralnic pridobili tudi telovadnico, večnamenski prostor, prostore za zaposlene, razdelilnico hrane, prostore za računovodstvo, ki trenutno gostuje v osnovni šoli. Vsaka igralnica bo imela tudi teraso z nadstreškom. Z ureditvijo zunanjih površin bodo malčki dobili tudi nova igrala, starši in zaposleni pa nujno potrebna parkirišča. ds