Šempetrski Saop, ki je podobno kot Solitea, pod okrilje katere je stopil spomladi letos, specializiran za poslovne informacijske sisteme ERP, s svojim podjetjem v Turčiji, ki je začelo delovati novembra lani, preživlja zelo negotove čase. Direktor njihove turške izpostave je bil v Turčiji takoj po poskusu udara, zato so z razmerami seznanjeni iz prve roke. »V Turčiji gre verjetno za poskus vzpostavitve drugačnega družbenega ustroja, kar pa za seboj potegne praktično vse, tudi pogoje za poslovanje, ki so nezanesljivi in nepredvidljivi,« poudarja Sonja Šinigoj, direktorica Saopa.

Ker je Turčija hitro rastoči trg, so si od njega sprva zelo veliko obetali. Načrti Saopovega menedžmenta so namreč bili, da v naslednjih petih letih v Turčiji, kjer je registriranih 3,2 milijona pravnih subjektov, ustvarijo šestodstotni tržni delež na področju računovodskih servisov in enoodstotnega na področju malih podjetij. Saopovo programsko opremo sicer v Sloveniji uporablja vsak četrti računovodski servis in vsaka tretja šola.

Turški trg naj bi bil eden od stebrov

V Saopu so zdaj s Turčijo bistveno bolj previdni. »Turčija je trg z velikim potencialom, vanj smo s partnerskim podjetjem vložili kar nekaj dela, znanja in denarja. Do zadnjih dogodkov smo verjeli, da bo turški trg lahko postal eden od stebrov rasti našega podjetja. Zaradi nepredvidljivosti in nestabilnosti razmer pa nam v tem trenutku ne preostane drugega, kot da počakamo na razplet in se šele potem dokončno odločimo, ali je Turčija še vedno država, v kateri vidimo potencial in v kateri želimo delati. Ne želimo se odločiti prehitro, predvsem pa ne napačno,« pravi Šinigojeva.

Martin Cigler, predsednik upravnega odbora skupine Solitea, je ob uradni objavi nakupa Saopa, pri čemer se je češka družba ogledovala tudi po Dati, dejal, da gre za strateško investicijo, ki podpira njihove načrte, da se razvijejo v največjega ponudnika poslovnih informacijskih sistemov ERP v Evropi.   

Češka skupina s sedežem v Brnu, ki ima po prevzemu Saopa pod svojim okriljem sedaj 15 podjetij z okoli 700 zaposlenimi in dobrimi 42 milijoni evrov letnih prihodkov od prodaje, si je primerno podjetje za prevzem v Sloveniji začela ogledovati že pred leti, s predstavniki Saopa pa so se začeli pogovarjati oktobra lani in posel sklenili marca.

Rešitve za širitev na nove trge so Čehi začeli iskati, ker ima na Češkem njihov največji konkurent kar 70-odstotni delež, zato priložnosti za večanje tržnega deleža doma niso videli. Z nakupom Saopa so k češkemu, slovaškemu in avstrijskemu trgu pripisali še Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in Turčijo.

Solitea snubila tudi Datalab

Ob podjetju Saop naj bi predstavniki Solitee pogovore o morebitnem nakupu opravili tudi z vodstvom Datalaba, ki ga vodi Andrej Mertelj. Ta med drugim meni, da bo prevzem predvsem za Saop koristen, saj imata obe družbi precej podoben poslovni model in ciljne trge. Bo pa vstop Solitee na slovenski trg povečal konkurenčne pritiske, kar bo majhne ponudnike postavilo v še bolj negotov položaj. »Konsolidacija naše panoge poteka že dobrih deset let in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo zgodil podoben nakup. Sicer pa smo tudi mi ves čas aktivni, saj smo opravili že 57 prevzemov, pa tudi druga podjetja si nas ogledujejo za prevzem,« je pojasnil Mertelj.

Višine kupnine ne razkrivajo

»Četudi se IT-podjetja, ki delamo na področju poslovnoinformacijskih storitev za podjetja, med seboj dobro poznamo, sem bil nad prodajo Saopa presenečen,« je dejal Peter Ladič, direktor ptujske Intere. Je pa pristop, za katerega se je odločila Solitea, razumljiv, saj lokalni partner najbolje pozna lokalno zakonodajo in gospodarstvo.

»Če sodimo samo po lanskoletnih prihodkih, skupina posluje dobro, ne verjamem pa, da ob pričakovanjih večjega tržnega deleža in večji dobičkonosnosti ne bo tudi sprememb v organiziranosti. Povsem običajno je, da novi lastnik pripelje tudi nekaj svojih ljudi in tako spodbudi spremembe v smeri ciljev, ki si jih je zastavil,« je komentiral Ladič, ki med poznavalci še zdaleč ni edini tega mnenja.

Ne Cigler ne Šinigojeva nista želela povedati, za koliko milijonov je šla šempetrska družba v roke Čehov.