Otvoritvene slovesnosti olimpijskih iger so vedno spektakli, pravzaprav popolni spektakli gesamtkunstwerk, če uporabimo pojem iz teorije umetnosti. V brazilskem primeru bo spektakel danes zvečer na stadionu Maracana. Med predstavo bodo prikazali tako brazilsko džunglo kot favele. Sodelovalo bo 300 plesalcev in 5000 prostovoljcev, zgodovino dežele pa bodo prikazali s 3D-projekcijami.

400.000 ur vaj

Za otvoritveno slovesnost, ki so jo načrtovali pet let, so vadili 400.000 ur, nosili bodo 12.000 različnih oblačil, izstrelili bodo tri tone raket. Res pa je, da bo ta slovesnost v primerjavi s tisto v Londonu pred štirimi leti, vsaj glede proračuna, precej skromna, a ustvarjalci trdijo, da bo prisrčna in bo Brazilijo prikazala v pravi luči. Tako bo poudarek na plesu, smehu, ne bo pa manjkala niti gambiarra, brazilska umetnost improviziranih popravil vsega, kar se pokvari. Med spektaklom bodo nastopili najslavnejša brazilska pevca Gilberto Gil in Caetano Velos pa tudi britanska igralka Judi Dench, ki bo skupaj z brazilskim zvezdnikom Fernandom Montenegrom prebrala pesem.

Tik pred dogodkom pa je v zvezi z odprtjem nastal manjši škandal. Gledalci, ki so si ogledali vajo na stadionu, so namreč na spletu poročali o tem, da je v šovu tudi del, ko prelepo svetlopolto supermanekenko Gisele Bundchen, sicer eno od zvezdnic odprtja, oropa temnopolti deček, ki ga nato lovijo po vsem stadionu. S tem delom so ustvarjalci želeli prikazati resničnost brazilske družbe. Toda opis je takoj vzbudil komentarje, da je rasističen. Kreativni direktor spektakla, znani brazilski filmski režiser Fernando Meirelles, je nato za Washington Post razložil, da ni šlo za rop, temveč so ustvarili prizor, v katerem želi ulični prodajalec hrane z manekenko posneti selfie, a ga preženejo njeni telesni stražarji, manekenka pa se kljub temu fotografira z njim. Dodal je še, da s prizorom niso bili zadovoljni in so ga v celoti črtali iz predstave.