V Kamniku bodo ta konec tedna prišli na svoj račun ljubitelji dobre hrane in še zlasti značilnega velikoplaninskega trniča, saj so v občinskem zavodu za turizem in šport poskrbeli za pravi gurmanski konec tedna, ki ga bo zaznamoval prav sir trnič. Z njim bodo nadgradili dosedanje priljubljene Dneve trniča. Razširjeni ponudbi jedi iz sklopa Okusi Kamnika bodo dodali najnovejši specialiteti kamniških okusov – čokoladi s trničem in rušovcem.

Kamniški kulinarični vikend se začenja jutri ob 17. uri s kulinaričnim večerom, ki bo Glavni trg preuredil v mikavno in udobno dnevno sobo z ležalniki, mizicami in foteljem. Na stojnicah se bodo z lokalnimi jedmi predstavljali kamniški ponudniki, ki bodo poskrbeli, da iz poletne dnevne sobe nihče ne bo odšel lačen ali žejen. Za prijetnejše vzdušje bosta ves večer skrbela glasbenika Manca Berlec in in Matej Zore.

Sladko presenečenje

Obiskovalce čaka tudi sladko presenečenje, saj bodo na ta večer razkrili nova izdelka projekta Okusi Kamnika – čokoladi s trničem in rušovcem. V soboto pripravljajo še eno presenečenje, in sicer kulinarični ogled mesta Kamnik, ki bo potekal od 10. ure dalje. Kulinarično vodenje po mestnem jedru so že preizkusili pred tedni, ko so ga udeleženci sprejeli z velikim navdušenjem. Tokrat ga bodo ponudili po promocijski ceni devet evrov po osebi. V kulinarično doživetje sta zajeta triurno potepanje po mestnem jedru in degustacija petih tradicionalnih kamniških jedi in pijač. Prijave za kulinarični ogled sprejemajo do petka v turističnoinformacijskem centru in na telefonsko številko 031/388-324.

Praznik trniča na Veliki planini in Kamniški kulinarični vikend v mestu bodo sklenili v nedeljo na Veliki planini, od koder izvira osrednja kamniška kulinarična posebnost – sir trnič. Izdelavo značilnega sira hruškaste oblike bodo pastirji in pastirice izdelovali pred Preskarjevim muzejem v pastirskem naselju, kjer se trudijo ohranjati spomin na pastirsko dediščino. Pastirji bodo predstavili tudi izdelavo pisav za trniče, s katerimi so nekdaj pastirji okrasili svoje za dlan velike sire, ki so jih po povratku v dolino v znak ljubezni poklanjali svojim izvoljenkam. Trniče so vedno izdelovali v paru, saj so z enim razveselili izvoljenko, drugega pa so obdržali. Na delavnici trničev in pisav se bodo v tej pastirski spretnosti lahko med 10. do 14. uro preizkusili tudi obiskovalci. av