Če ne bi poznali zgodovine gledanosti zdravniških serij, tudi tistih, ki se dogajajo v gorah, bi bilo presenečenje nad nenormalno priljubljenostjo nemške serije Gorski zdravnik (Bergdoktor, 2008–) neizogibno. Ker so bile serije z zdravniki, pa naj ti celijo rane v mestih ali na vasi, vedno zlate TV-kokoši, utegnejo koga presenetiti samo še razsežnosti njene priljubljenosti, ki segajo tudi v turistično sfero, marsikdo pa si bo postavil tudi vprašanje, kako svet lahko osvoji nemška podeželska serija.

Odmaknjeni zdravniki

Eskapade televizijskih zdravnikov, ki so na račun altruizma pripravljeni pustiti za sabo mesta in »življenje« in se preseliti v odmaknjena prostranstva, niso nekaj novega, še manj pa to, da nato vedno ugotovijo, da je pravo življenje v malih mestih, na podeželju ali med preprostimi ljudmi. Nekaj takšnega smo videli v ameriških Severnih obzorjih, v katerih iz New Yorka na Aljasko v malo mesto posebnežev pride zdravit Joel Fleischman (Rob Morrow), ki se iz sezono v sezono bolj otresa arogantnosti. Podobno se je dogajalo tudi v seriji Dr. Quinn: Predana zdravnica, v kateri je Jane Seymour kot zdravnica Michaela Quinn zapustila Boston in se podala v avanture na divjem zahodu Kolorada.

Na nemških televizijah so vedno radi zdravili med gorami, priljubljenost njihovih serij pa je dokazovala, da to znajo res dobro početi. V Wildbachu so življenja, zraven pa tudi manjše zločine, reševali člani gorske reševalne službe, druga serija, ki je postala globalni hit, pa je bila Schwarzwaldska klinika, v kateri so paciente v »gozdni« kliniki zdravili člani zdravniške družine Brinkmann. Schwarzwaldska klinika, ki so jo po televiziji začeli predvajati leta 1985, je imela več kot 20 milijonov gledalcev, med katerimi so bili tudi slovenski, ki pa po novem prisegajo na dr. Martina Gruberja (Hans Sigl) oziroma na zgodbo gorskega zdravnika, ki se po 15 letih kirurškega dela v New Yorku vrne v domači Ellmau, kjer ga podeželje in družina tako potegneta v svoj objem, da prevzame lokalno ordinacijo in ostane v gorah.

Odlično gledan tudi v Sloveniji

Gorskega zdravnika v Sloveniji že od začetka poletja predvaja Pop TV, ki gledanost ocenjuje kot vrhunsko, saj je to vsak dan predvajanja prva ali druga najbolj gledana vsebina dneva. Najbolj gledana epizoda do zdaj je dosegla 10,1-odstotno gledanost in 37-odstotni delež gledalcev, ki so v tistem času gledali televizijo. Še posebno pa je, kot dodajajo na Pop TV, serija vedno bolj priljubljena tudi med ženskami, saj jo vsak dan spremlja v povprečju skoraj polovica gledalk v živo (47 odstotkov).

»Gorski zdravnik je postal noro popularen. Od četrte do pete sezone se je tržni delež serije pri gledalcih, starih od 14 dom 49 let, podvojil, in to je bil eden od razlogov, da se je televizija ZDF odločila, da nam ga pusti snemati naprej,« je v enem od intervjujev za nemške medije povedal glavni igralec serije Hans Sigl, ki priljubljenost serije pripisuje človeškemu hrepenenju po pristnosti in naravi. V seriji, z njo pa tudi v zdravstvenih primerih, lepotah narave in tradicionalnih družinskih vrednotah, bodo slovenski gledalci uživali tudi po bližnjem koncu šeste sezone, saj se že v ponedeljek začenja sedma sezona, Gorski zdravnik pa bo na Pop TV ostal vse do konca poletja.