Končno, bi lahko rekli, ko je ameriška akademija za televizijsko umetnost minuli teden razglasila nominirance za 68. podelitev emmyjev, nagrad za najboljše serije, oddaje in filme v produkciji ameriških televizij, in v boj za najboljšo dramsko TV-serijo po štirih letih čakanja poslala Američane. Vohunska drama televizije FX, ki jo je akademija v prejšnjih treh sezonah vztrajno ignorirala, čeprav je iz leta v leto boljša in bi jo morali nagraditi že po prvi sezoni, se bo poleg emmyja za serijo potegovala še za emmyja za najboljšega igralca in igralko. Matthew Rhys in Keri Russel v njej igrata ruska vohuna, infiltrirana v Ameriko kot turistična vodnika z običajnim družinskim življenjem, nominacijo pa sta si več kot zaslužila, kot bi si jo tudi marsikateri stranski igralec, denimo Frank Langella ali Alison Wright. Zato pa je bila v nasprotju z njima opažena Constance Zimmer iz serije UnReal, še enega doslej spregledanega bisera med serijami, ki se loteva ustvarjanja resničnostnih televizijskih šovov in nastaja na televiziji Lifetime, nominiran pa je tudi za scenarij.

Punce ostale brez

V kategoriji najboljših dram so se z izjemo Američanov znašle bolj kot ne stalne stranke Hiša iz kart, Better Call Saul, Dowton Abbey, Mr. Robot ter Domovina in Igra prestolov, ki sta imeli že boljše dni, v kategoriji najboljših komičnih serij Podpredsednica, Silicijeva dolina, Sodobna družina, Neuničljiva Kimmy Schmidt, Master of None, Black-ish in Transparent, v kategoriji mini serij pa American Crime, Fargo, Nočni receptor, Ljudstvo proti O. J. Simpsonu in Korenine.

Pogled na seznam nominirancev v vseh kategorijah kaže na to, da je brez nominacij ostalo kar nekaj ameriških ljubljencev. HBO-jeve Punce Lene Dunham prvič v petih letih niso dobile niti ene, slabo pa se je odrezala tudi Netflixova zaporniška črna komedija Oranžna je nova črna, saj je po dveh uspešnih sezonah tokrat prepričala zgolj v izbiri igralske zasedbe. Manjša bolečina je verjetno zadela tudi televizijo Showtime, ki je s finančno dramo Milijarde, v katero je vložila kar nekaj denarja tudi zaradi glavnih igralcev Paula Giamattija in Damiana Lewisa, ostala praznih rok, enako slabo pa se je med mini serijami odrezal HBO. Pokaži mi junaka, ki ga je režiral oskarjevec Paul Haggis, v njem pa igra dobitnik zlatega globusa Oscar Isaac, ni dobil niti ene nominacije, druga sezona Pravega detektiva pa le eno, in še to le za mešanje zvoka.

Pet nominacij za gurmana Bourdaina

Netflix si letos lahko oblizuje usta tudi zaradi nominacij, ki mu jih je prinesla dokumentarna kulinarična serija Chef's Table. Oddaja, ki predstavlja največje svetovne kuharske mojstre, med katerimi se je letos znašla tudi Ana Roš iz Hiše Franko v Kobaridu, je prejela tri nominacije. Potegovala se bo za emmyja v kategoriji najboljših dokumentarnih serij ter za režijo in glasbo posamezne epizode. Sicer ne tiste, v kateri nastopa Ana Roš, temveč epizod o Gagganu Anandu in Grantu Achatzu, pa vendarle. Chef's Table je med kulinaričnimi oddajami s petimi nominacijami prehitela le oddaja hedonističnega kuharskega chefa Anthonyja Bourdaina Neznani predeli. Oddaja, v kateri Bourdain za CNN potuje po svetu in užitkari v jedeh, je nominirana za posamezne epizode v kategoriji fotografije, mešanja zvoka, montaže zvoka in scenarija, kot celota pa je nominirana tudi v kategoriji izstopajočih informativnih serij.