Do začetka olimpijskih iger v Riu nas loči še enajst dni, v Braziliji pa še vedno ni vse pripravljeno na prihod športnikov. Največ problemov predstavljata vodovodna napeljava in elektrika, nekatere stavbe sploh še niso zgrajene do konca, poročajo tudi o razbitih sobah in stanovanjih. Tako je po besedah predstavnika Olimpijskega komiteja Slovenije Blaža Perka, ki je v olimpijsko vas pripotoval v nedeljo, neuporabna tudi polovica sob, namenjenih slovenskim športnikom.

Najbolj kritična je bila predstavnica avstralske reprezentance Kitty Chiller. »V soboto smo opravili preizkus in odprli vodo v vseh apartmajih, da bi preverili, če je sistem pripravljen na prihod večjega števila športnikov. Voda je tekla po stenah, v stanovanjih je bil močan vonj po uhajajočem plinu, v nekaterih apartmajih pa je prišlo tudi do izpada elektrike.« Avstralci so se zato naselili v bližnje hotele in zaenkrat še bojkotirajo olimpijsko vas.

Paes: Pritožujejo se samo Avstralci

Na avstralske pripombe je odgovoril tudi župan Ria de Janeira Eduardo Paes, ki je bil zelo oster. »Naša olimpijska vas je veliko lepša od avstralske z olimpijskih iger v Sydneyu leta 2000. So edina reprezentanca, ki se pritožuje. Najraje bi jim pred njihova stanovanja nastavil kar skakajočega kenguruja, da se bodo v olimpijski vasi počutili bolj domače.« Na izjave Paesa se v avstralski reprezentanci še niso odzvali.

Medtem organizatorji umirjajo preplah in zatrjujejo, da bodo v prihodnjih dneh vsa dela dokončana, olimpijska vas pa povsem nared do prihoda večine športnikov, ki bodo v Rio pripotovali v naslednjem tednu. Glavnina slovenske reprezentance se v Rio odpravlja drugega avgusta, zato Perko pravi, da razloga za preplah še ni.

Nekaj reprezentanc se je odločilo, da bodo ukrepale kar same. Avstrijci so tako za dokončanje sob najeli gradbenike, ki so jim gradili avstrijsko hišo v Riu, Američani, Italijani in Nizozemci pa so v olimpijsko vas pripeljali svoje delavce, ki bodo dokončali sobe športnikov. Slabe razmere v olimpijski vasi so pogost pojav, športniki so se pritoževali tudi nad pogoji v olimpijski vasi v ruskem Sočiju leta 2014. Tam so v sobah manjkale žarnice in kljuke na vratih, voda je bila zdravju škodljiva, po olimpijski vasi pa se je klatilo tudi veliko število divjih psov.

Olimpijska vas v Riu je sestavljena iz 31 stanovanjskih blokov s 3604 apartmaji, kjer bo prebivalo več kot 17 tisoč atletov in članov osebja.