Medtem ko se srbska AIK banka Miodraga Kostića vse bolj krepi v lastništvu Gorenjske banke, se na drugi strani oblikovanje konzorcija prodajalcev banke počasi le končuje. K sporazumu za skupno prodajo je ta teden pristopila tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ko bodo svoje podpise prispevali vsi lastniki, ki so to namero doslej izrazili, pa naj bi v prodajo skupaj ponudili od 50- do 55-odstotni delež Gorenjske banke.

AIK banka se krepi v lastništvu Gorenjske banke

AIK banka, ki je v lastništvo Gorenjske banke vstopila z lanskoletno dokapitalizacijo, v okviru katere je vplačala kar 95 odstotkov novoizdanih delnic in s tem pridobila 13,86-odstotni delež Gorenjske banke, je sredi junija dobila dovoljenje ECB za povečanje deleža do 20 odstotkov. V lastništvu banke se je že dodatno okrepila še za 1,32 odstotka, delež pa je po dostopnih podatkih kupila od Aerodroma Ljubljana. AIK banka, ki je na zadnji skupščini tudi dobila predstavnico v nadzornem svetu Gorenjske banke, je tako druga največja lastnica banke, pri čemer je največja lastnica Sava s slabimi 29 odstotki brez vseh pravic, saj bi morala v skladu z zahtevo Banke Slovenije svoj delež odprodati že marca letos. Sava je svoj delež sicer začela prodajati že lani, vse do nedavnega pa naj bi se zapletalo predvsem v komunikaciji med Savo in DUTB, saj slednja vodenja prodaje ni želela povsem prepustiti holdingu. Strasti med Savo in DUTB, ki naj bi še ta mesec uresničila januarski sklep vlade in terjatve do Save prenesla na Slovenski državni holding in Kapitalsko družbo (6,5-odstotni delež, ki ga ima v Gorenjski banki DUTB, ni predmet prenosa), so se zadnje tedne le nekoliko umirile. V nadaljevanju naj bi konzorcij prodajalcev, v katerem je pričakovati še Zavarovalnico Triglav, Iskratel, Telekom Slovenije, Domel in druge lastnike, imenoval svetovalca pri prodaji. Savi je pri lanskoletnem iskanju kupca Gorenjske banke pomagalo nemško svetovalno podjetje Equity Gate. Čeprav naj bi nekateri želeli, da omenjeno podjetje nadaljuje svoje delo, je vprašanje, ali je istega mnenja tudi DUTB.

Kot najverjetnejši kupec Gorenjske banke se razumljivo že vseskozi omenja AIK banka, s povečevanjem svojega deleža v banki pa se takšna pričakovanja še krepijo. Da si želi postati njen edini lastnik, je že pred časom zatrdil tudi Kostć. »Denar imamo, kdaj se bodo naši načrti o prevzemu Gorenjske banke uresničili, pa ni odvisno od mene,« je povedal srbski poslovnež, ki je zanikal, da naj bi banko kupoval za sklad Apollo, sicer lastnika Nove KBM.

Lon pred iskanjem kapitala v novo cenitev

Če je Gorenjska banka zahtevo Banke Slovenije po krepitvi kapitala rešila več kot uspešno, saj se je z lanskoletno dokapitalizacijo količnik njenega kapitala povzpel na več kot 19 odstotkov, pa je pred tem izzivom še vedno druga najmanjša bančna ustanova v državi Hranilnica Lon. V hranilnici, v kateri je pred tedni nadzorni svet razrešil celotno upravo, Jaka Vadnjala in Bojana Mandiča, nekaj dni kasneje pa se je moral sam posloviti in se je uprava vrnila, pojasnil ne dajejo. Zahtevo Banke Slovenije po krepitvi kapitala so sicer razkrili že v letnem poročilu, kako daleč so pri pridobivanju vlagateljev, pa ne razkrivajo, ker da gre za poslovne skrivnosti in interne postopke.

Po dostopnih informacijah morajo zahtevo centralne banke po dokapitalizaciji izpolniti do konca novembra, odločitve, ali bodo potrebnih 600.000 evrov prispevali obstoječi lastniki ali novi vlagatelji, pa menda še niso sprejeli. Po naših informacijah bodo zdaj najprej opravili novo cenitev Hranilnice Lon, na podlagi te določili vrednost dokapitalizacijske delnice, nato pa izdelali prospekt in k dokapitalizaciji najverjetneje povabili obstoječe lastnike, ki imajo predkupno pravico. Na mizi naj bi že imeli tudi ponudbe zunanjih vlagateljev, ki pa jih motijo predvsem prednostne delnice. Te je, spomnimo, želela uprava pod vodstvom Vadnjala prav zaradi lažjega iskanja kapitala na zadnji skupščini že razveljaviti, a so namesto tega nato le določili, da so te prosto prenosljive. Med interesenti za vstop v Hranilnico Lon se med drugim že vseskozi omenja tudi po izvedeni dokapitalizaciji denarja polno Gorenjsko banko.